Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident prestal používať francúzske guľôčkové perá

Jair Bolsonaro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rozsiahle požiare v Amazónii mali v uplynulých dňoch za následok veľmi ostré slovné výmeny a zhoršenie vzťahov medzi Brazíliou a Francúzskom.

Rio de Janeiro 1. september (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý vedie s Francúzskom slovnú prestrelku vo veci hasenia požiarov v amazonskom pralese, oznámil, že končí s používaním guľôčkových pier francúzskej značky Bic.

Až doteraz pritom Bolsonaro všetky oficiálne dokumenty podpisoval výlučne týmito lacnými a bežne dostupnými perami, ktoré navyše často demonštratívne ukazoval pred kamerami ako symbol svojej skromnosti a šetrnosti počas výkonu prezidentskej funkcie.

V piatok však brazílsky prezident pred novinármi i na svojom konte na sociálnej sieti Facebook oznámil, že odteraz bude dokumenty podpisovať perami brazílskej značky Compactor, "pretože Bic je francúzsky".

Agentúra AFP sa obrátila na hovorcu prezidentského paláca a požiadala ho o vyjadrenie, či Bolsonarove vyjadrenia treba brať vážne, alebo či ide o vtip. Hovorca však uviedol, že záležitosť nebude komentovať.

AFP dodala, že 95 percent pier značky Bic, ktoré sa predajú v Brazílii, sa vyrába v štáte Amazonas - jednom z deviatich štátov brazílskej federácie, na ktorých území sa nachádza amazonský prales.

Francúzska skupina Bic o svojich továrňach v mestách Manaus a Rio de Janeiro zamestnáva tisícku ľudí.

Firma Bic tiež nechcela komentovať vyhlásenia Jaira Bolsonara, ale uviedla, že je "polichotená" tým, že bola uznaná ako "demokratická značka".

Rozsiahle požiare v Amazónii mali v uplynulých dňoch za následok veľmi ostré slovné výmeny a zhoršenie vzťahov medzi Brazíliou a Francúzskom. V posledných dňoch však Bolsonaro zmiernil svoju rétoriku voči európskym štátom, ktorým predtým v reakcii na ich kritiku odkázal, že ho "nemajú právo poučovať" vzhľadom na likvidáciu lesných porastov na starom kontinente.

V piatok Bolsonaro dokonca avizoval, že je pripravený hovoriť s ktoroukoľvek krajinou. Výnimkou je "náš milý Macron", kým francúzsky prezident neodvolá svoje výroky týkajúce sa spochybnenia suverenity nad Amazóniou. Macron totiž pred niekoľkými dňami vyhlásil, že otázka suverenity nad Amazóniou je "otvorenou záležitosťou". Na území Brazílie sa pritom nachádza až 60 percent plochy amazonského pralesa.

Amazonský prales je rozsiahly tropický dažďový les, ktorý leží v štátoch Brazília, Kolumbia, Peru, Venezuela, Ekvádor, Bolívia, Guyana, Surinam, a Francúzska Guyana. Celý Amazonský prales predstavuje viac ako polovicu zostávajúcich tropických dažďových lesov na svete.