Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident sa 10. februára stretne v Bielom dome s Bidenom

Na snímke brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Ľavicovo orientovaný Lula vystriedal vo funkcii pravicového Jaira Bolsonara. Ten 30. decembra — dva dni pred Lulovou inauguráciou — odišiel na Floridu.

Washington 1. februára (TASR) — Americký prezident Joe Biden prijme 10. februára v Bielom dome brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá o tom informovala v noci na stredu.

Hovorkyňa Bieleho domu Karin Jean-Pierreová uviedla, že obaja politici budú počas stretnutia hovoriť "o podpore demokracie v Brazílii a o tom, ako môžu obe pokračovať v spolupráci pri presadzovaní inklúzie a demokratických hodnôt v regióne a na celkom svete". Okrem toho budú rokovať aj o zmene klímy, migrácii, hospodárskom rozvoji a otázkach bezpečnosti.

Ľavicovo orientovaný Lula vystriedal vo funkcii pravicového Jaira Bolsonara. Ten 30. decembra — dva dni pred Lulovou inauguráciou — odišiel na Floridu. Inaugurácia sa zaobišla bez incidentov, no o týždeň neskôr vtrhli tisíce podporovateľov Bolsonara v brazílskom hlavnom meste do vládnych budov a požadovali zrušenie výsledkov volieb.

Biden toto konanie ostro odsúdil a prisľúbil pomoc od Spojených štátov. Udalosti v Brazílii totiž pripomínali útok na americký Kapitol zo 6. januára 2021, keď doň po prehratých voľbách vtrhli podporovatelia niekdajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Bolsonaro v súčasnosti čelí vyšetrovaniu, ktorého cieľom je zistiť, či zohrali nejakú úlohu pri podnecovaní nedávnych nepokojov.