Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident sa 10. februára vo Washingtone stretne s Bidenom

Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Biden pozval Lulu da Silvu do Bieleho domu 9. januára, deň po tom, čo tisíce Bolsonarových stúpencov vtrhli do budov tamojšej vlády v hlavnom meste Brazília.

Brazília/Washington 20. januára (TASR) - Nový brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva sa 10. februára vo Washingtone stretne so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom. Vo štvrtok to pre agentúru AFP uviedla brazílska prezidentská kancelária.

Ľavičiar Lula da Silva, ktorý sa stal prezidentom 1. januára, odletí do Washingtonu 9. februára na dvojdňovú návštevu, oznámil jeho komunikačný tím. Ako tvrdí, chce zlepšiť vzťahy s vládami iných krajín, ako napríklad s USA, ktoré boli narušené počas vlády jeho krajne pravicového predchodcu Jaira Bolsonara.

"Demokracia je pre nás jediným spôsobom, ako vytvoriť silný štát," napísal 77-ročný brazílsky prezident v stredu na sociálnej sieti Twitter.

AFP pripomína, že Bolsonaro čakal 38 dní, kým v roku 2020 uznal Bidenovo víťazstvo v prezidentských voľbách a porážku Donalda Trumpa, jeho blízkeho spojenca.

Biden pozval Lulu da Silvu do Bieleho domu 9. januára, deň po tom, čo tisíce Bolsonarových stúpencov vtrhli do budov tamojšej vlády v hlavnom meste Brazília. Tento útok pripomínal vpád Trumpových podporovateľov do budovy amerického Kapitolu zo 6. januára 2021.

Lula da Silva navštívi v nedeľu v rámci svojej prvej zahraničnej cesty Argentínu a Uruguaj. O riešení pravicového extrémizmu má 30. januára hovoriť s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom počas jeho návštevy Brazílie.