Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Breivik by chcel trest smrti alebo oslobodenie

Anders Behring Breivik Foto: TASR/AP

Maximálny trest v trvaní 21 rokov, ktorý mu v prípade usvedčenia hrozí podľa platných nórskych zákonov, v tejto súvislosti označil Breivik za "úbohý".

Oslo 18. apríla (TASR) - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik dnes počas výsluchu pred súdom vyhlásil, že za zabitie 77 ľudí by mal dostať buď trest smrti, alebo by ho mali zbaviť obvinení.

Maximálny trest v trvaní 21 rokov, ktorý mu v prípade usvedčenia hrozí podľa platných nórskych zákonov, v tejto súvislosti označil za "úbohý".

"Podľa môjho názoru je 21 rokov väzenia úbohým trestom. Sú len dva možné výsledky tohto prípadu, ku ktorým by som mal rešpekt: trest smrti alebo oslobodenie," vyhlásil Breivik v odpovedi na otázky prokurátora.

Trestu smrti sa nebojí



Trest smrti, ktorý v Nórsku nemožno udeliť, si obžalovaný neželá, ale takýto rozsudok by podľa vlastných slov rešpektoval. Zdôraznil, že sa smrti nebojí, v opačnom prípade by sa neodhodlal k vlaňajším útokom.

Výsluch sa dnes sústreďoval na Breivikove kontakty s ďalšími militantnými nacionalistami a skupinu "Templárski rytieri", ku ktorej podľa vlastných slov patrí. Prokurátori sa domnievajú, že žiadna organizácia v podobe, v akej ju opisuje obvinený, neexistuje. Otázka jej existencie bude kľúčová pri posudzovaní Breivikovej duševnej spôsobilosti a jeho schopnosti niesť trestnú zodpovednosť.

Breivik sa dnes odmietal o záležitosti Templárskych rytierov podrobnejšie vyjadrovať. Detaily o ľuďoch, s ktorými bol v kontakte, neprezradil s argumentom, že nechce prispieť k ďalším zatknutiam.

Breivikov vybájený svet sa rozpadáva



Inú tvár nórskeho masového vraha Andersa Behringa Breivika videli dnes účastníci tretieho dňa pojednávania na Mestskom súde v Osle.

V utorok sebaistý, občas arogantný a sarkastický narcista sa ocitol viackrát v úzkych po položení otázok prokurátorky Ingy Bejerovej Enghovej a advokátov postihnutých. Breivik sa vydával za zakladateľa militantnej organizácie Templárski rytieri, ktorým mal veliť. Po otázkach prokurátorky sa ukázalo, že celá militantná organizácia existuje len v jeho fantázii.

Breivik sa ďalej chválil kontaktmi s poprednými predstaviteľmi európskych nacionalistov, keď sa však mal vyjadriť podrobnejšie, odmietol to. Vraj tak neurobí, aby chránil svojich spolubojovníkov pred zatknutím.

V súdnej sieni odpovedal stále nervóznejší a agresívnejší Breivik často slovom "nekomentujem". Na otázku, aký trest by mal dostať za svoje činy, povedal - buď trest smrti, alebo oslobodenie. Lebo tak končia mučeníci, dodal. No nestane sa tak, pretože v Nórsku je trest smrti dávno zrušený. Oslobodenie tiež nie je reálne.

Po obedňajšej prestávke vystupoval Breivik istejšie. Na pretras prišli jeho pre mnohých totálne prehnané politické názory. Sebaisto vyhlasoval, že Európu čakajú potoky krvi vo vojne o záchranu kresťanskej kultúry. Breivik je kresťan, člen nórskej reformovanej cirkvi. Tá je však podľa neho veľmi pasívna, mala by byť militantná. Tiež by mala byť schopná udeliť mu odpustenie za činy, za ktoré teraz stojí pred súdom. Tie vykonal len z politických pohnútok a boli nevyhnutné, aby mobilizovali všetky protiislamské sily.

Vo štvrtok sa bude na procese rozoberať Breivikove prípravy na vykonanie krvavých útokov v Osle a na ostrove Utöya.