Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Breivik na súde plakal, keď videl vlastné propagandistické video

Obžalovaný nórsky atentátnik Anders Behring Breivik pije vodu počas súdneho procesu v súdnej sieni na súde v Oslo 16. apríla 2012. Foto: TASR/AP

Breivik je obvinený, že 22. júla 2011 v centre Osla odpálil bombu, ktorá zabila osem ľudí, a následne zastrelil na ostrove Utöya 69 účastníkov letného tábora mladých sociálnych demokratov.

Oslo 16. apríla (TASR) - Nórsky masový vrah Anders Breivik, s ktorým sa dnes začal súd v Osle, sa rozplakal v súdnej sieni počas premietania jeho vlastného propagandistického videa.

Breivik je obvinený, že 22. júla 2011 v centre Osla odpálil bombu, ktorá zabila osem ľudí, a následne zastrelil na ostrove Utöya 69 účastníkov letného tábora mladých sociálnych demokratov. Pravicový fanatik sa na úvod procesu k útokom priznal, odmietol však obvinenia z terorizmu a úkladných vrážd s tvrdením, že konal v sebaobrane.

Pri čítaní obžaloby vrátane mien obetí a okolností ich smrti sa Breivik správal ticho a pokojne. Usmial sa, keď sa začalo hovoriť o zabitých tínedžeroch. Silné emócie vyvolalo u Breivika len jeho vlastné propagandistické video, ktoré kedysi zverejnil na internete a ktoré sa stalo jedným z dôkazov obžaloby.

Počas ukazovania záberov dojatý Breivik potláčal slzy. V 20-minútovom videu, ktoré zverejnil na videoserveri YouTube pred spáchaním teroristických útokov, zdôvodňoval svoju agresivitu. Upozorňuje v ňom na nebezpečenstvo "kultúrneho marxizmu" a islamu. Na záberoch v sprievode okázalej hudby vidno obrazy križiakov, uviedla agentúra RIA Novosti.



Obhajcovia už predtým uvádzali, že Breivik svoje útoky nepovažuje za zločiny, ale obranu krajiny pred proimigračnou politikou vlády a obsadením Nórska moslimami.

Kľúčovou otázkou, ktorú musí súd počas procesu plánovaného na desať týždňov vyriešiť, je Breivikovo duševné zdravie. To rozhodne, či pôjde do väzenia, alebo na psychiatrickú kliniku.

Súd bude pokračovať v utorok, kedy si mal vypočuť Breivikovu výpoveď.