Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Breivik počas pojednávania o prepustení vyjadroval pravicové názory

Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik prichádza na prvý deň pojednávania v telocvični väznice Skien 18. januára 2022. Foto: TASR/AP

Súd v Osle, ktorý rozhodol o jeho vine, v čase udelenia trestu uviedol, že Breivik bude s veľkou pravdepodobnosťou schopný vraždiť aj po odpykaní stanoveného trestu.

Oslo 18. januára (TASR) - Sudca v utorok nórskeho pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika opakovane napomenul, aby súdne pojednávanie, ktoré má rozhodnúť o jeho žiadosti o podmienečné prepustenie, nevyužíval na šírenie svojich rasistických názorov. Informovala o tom agentúra DPA.

Breivik (42), ktorý si odpykáva trest za zabitie 77 ľudí v júli 2011, počas pojednávania prezentoval svoje krajine pravicové názory.

Odsúdený si podľa DPA do súdnej siene priniesol tašku na prenosný počítač, na ktorej bol umiestnený pravicový odkaz. Neskôr použil nacistický pozdrav. Sudca ho následne požiadal, aby počas pojednávania neukazoval politické plagáty.

Breivik 22. júla 2011 pred úradom nórskeho premiéra v Osle odpálil dodávku naplnenú výbušninami a pripravil tak o život osem ľudí. Následne sa presunul na ostrov Utöya neďaleko hlavného mesta, kde zastrelil 69 členov mládežníckeho tábora Strany práce.

Breivik bol odsúdený v roku 2012 a o podmienečné prepustenie mohol požiadať po prvý raz po desiatich rokoch – táto minimálna lehota uplynula vlani 5. júna. Jeho trest môže byť však neobmedzene predlžovaný v prípade, že stále predstavuje hrozbu pre spoločnosť. Jeho zotrvanie vo väzbe žiada i prokuratúra.

Súd v Osle, ktorý rozhodol o jeho vine, v čase udelenia trestu uviedol, že Breivik bude s veľkou pravdepodobnosťou schopný vraždiť aj po odpykaní stanoveného trestu.

AFP pripomenula, že Breivik doterajšie vystúpenia v súdnej sieni využíval na šírenie propagandy a tvrdení zo svojho manifestu, ktorý zverejnil pred spáchaním útokov. Od roku 2017 začal používať nové meno Fjotolf Hansen.

Súd sa v utorok začal zaoberať Breivikovou žiadosťou o predčasné prepustenie z väzenia. Očakáva sa, že táto žiadosť bude zamietnutá, uviedla v utorok agentúra AFP.