Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Breivik šokoval podrobnými opismi masakry na ostrove Utöya

Foto: TASR/AP

Počas výpovede obžalovaného sa príbuzní i tí, ktorí vraždenie prežili, navzájom objímali a vzlykali.

Oslo 20. apríla (TASR) - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik dnes uviedol, že na svoje vlaňajšie útoky sa duševne pripravoval niekoľko rokov. Aby ich zvládol, citovo sa úplne uzavrel.

"Mnohí povedali, že človek nemôže byť schopný urobiť také veci, že musíte byť monštrum a nemať žiadnu empatiu. Môžete sa však na to pripraviť a vycvičiť," uviedol Breivik na súdnom procese v Osle v reakcii na otázky obhajkyne.

Breivik tvrdí, že do roku 2006 bol pomerne normálnym človekom, potom však začal s procesom "zbavenia sa citov", ktorý trval niekoľko rokov.

Aj svoje "technické" vyjadrovanie počas výsluchov označil Breivik za nástroj.

"Nemôžete nikoho zabiť, keď na to nie ste duševne pripravení," povedal. Podľa vlastných slov však nie je žiaden narcista, ktorý má rád najmä sám seba. "Cítim veľkú lásku k tejto krajine. Nie je to normálne, ale taký som," vyhlásil. Citovala ho agentúra DPA.

Počas dnešného piateho dňa procesu by mali Breivika vypočúvať v súvislosti s masakrom na ostrove Utöya, kde chladnokrvne zastrelil 69 účastníkov letného tábora mladých sociálnych demokratov. Prokuratúra i obhajoba upozornili, že výpoveď bude pravdepodobne veľmi nepríjemná, najmä pre ľudí, ktorí útok prežili, a pre pozostalých. Sudkyňa pripomenula, že zo súdnej siene môžu kedykoľvek odísť.


Pred masakrou študoval útoky z dielne al-Káidy

Foto: TASR/AP
Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik dnes pred súdom priznal, že poznatky pre spáchanie bombového útoku v Osle a streľby na ostrove Utöya získal na internete.

Prostredníctvom webu študoval prípady útokov z dielne teroristickej siete al-Káida i ďalšie, pričom prečítal viac ako 600 príručiek na výrobu bômb, uviedol.

Breivik spresnil, že zvlášť dôkladne si preštudoval útok na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku z roku 1993 a bombový útok v Oklahoma City z roku 1995.

O al-Káide, ktorú nazval "najúspešnejším revolučným hnutím na svete", Breivik povedal: "Preštudoval som každú ich akciu, čo urobili správne, čo urobili zle."

Podľa protimoslimského extrémistu by mala al-Kádia slúžiť ako inšpirácia krajne pravicovým militantom, aj napriek tomu, že ich ciele sú rôzne. "Chceme vytvoriť európsku verziu al-Káidy," povedal.


Breivik: Som príčetný
Foto: TASR/AP
Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik sa považuje za úplne príčetného. Podľa dnešnej výpovede na procese, na ktorom sa zodpovedá zo zavraždenia 77 ľudí z vlaňajšieho júla, si tiež plne uvedomuje, že svojimi činmi spôsobil nesmierny žiaľ.

"Príbuzným a pozostalým obetí som zničil život," povedal Breivik pokojne a bez prejavenia ľútosti. Od utrpenia, ktoré spôsobil, sa však izoluje, inak by sa duševne zrútil a nemohol ďalej žiť.

Foto: TASR/AP
Duševnú prípravu si podľa Breivika vyžadoval najmä masaker na ostrove Utöya, ktorý bol dnes hlavnou témou jeho vypočúvania. "Je ľahké stlačiť tlačidlo a odpáliť bombu. Je ale veľmi, veľmi ťažké vykonať niečo také barbarské ako operácia so strelnými zbraňami," vyhlásil.

Podľa štvrtkovej výpovede dúfal, že zabije všetkých 564 ľudí na ostrove, kde sa v čase útoku konal letný tábor mládežníckej organizácie nórskych sociálnych demokratov. Hlavným terčom bola expremiérka Gro Harlemová Brundtlandová, tá však z ostrova niekoľko hodín predtým odišla. Údajne jej chcel odseknúť hlavu, nafilmovať to a nahrávku zverejniť na internete.

Breivik dnes znova vyjadril pobúrenie nad tým, že ho prvý psychiatrický posudok uznal za nepríčetného a pripísal mu paranoidnú schizofréniu. Podľa druhého posudku, ukončeného krátko pred začiatkom procesu, je však príčetný. Otázka príčetnosti rozhodne, či ho pošlú do väzenia alebo psychiatrickej kliniky.

"Je to jednoduché: Som príčetný," povedal dnes pred súdom. Priznal však, že je ťažké pochopiť, že niekto môže byť natoľko extrémistický a fundamentalistický. "Je jednoduché myslieť si, že to je šialenstvo. Ale je rozdiel medzi politickým násilím a šialenstvom z lekárskeho hľadiska," vyhlásil.


Šokujúca výpoveď o masakre na ostrove Utöya

Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik dnes na súde v Osle podrobne opísal najkrvavejšiu časť svojho teroristického útoku z 22. júla 2011 - prepadnutie mládežníckeho tábora na ostrove Utöya. Jeho výpoveď bola bezpochyby tá najotrasnejšia, aká kedy odznela v nórskych súdnych sieňach.


Breivik upozornil prítomných, že by radšej mali opustiť súdnu sieň, lebo povie, ako to naozaj bolo. Meditovaním sa dokázal vyzbrojiť "mentálnym brnením", aby zločiny vykonal a mohol s nimi žiť. Sám sa totiž považuje za citlivého človeka.



Po odpálení nálože v komplexe vládnych budov v Osle sa z rozhlasu dozvedel, že útok sa minul účinku. Zahynul len menší počet ľudí a hlavne - hlavná výšková budova odolala. Tá mala zavaliť a zlikvidovať celú nórsku vládu. Spustil preto druhú akciu - útok na stretnutie mladých politikov na ostrove.

Príšernosti objasňoval Breivik pokojne, s prehľadom a systematicky. Pripomínalo to opis nejakej počítačovej hry, kde sa likvidujú nie živé bytosti, ale figúrky. Jeho reči chýbala akákoľvek osobná účasť na dianí, mala čisto technický charakter. Vecne opisoval krok za krokom svoju akciu, detailne si pamätal, ako a kde niekoho trafil, ako strieľal do ležiacich, no možno stále žijúcich ľudí, ako cielil na posádky lodí, ktoré ťahali z vody tých, čo sa rozhodli za každú cenu z ostrova uniknúť. Sedel chrbtom k prítomným a preto nevidel ich utrpenie. No isto počul časté náreky, na tóne jeho hlasu sa však nič nezmenilo. Operácia bola nutná a urobil by ju znova.