Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

B. Johnson: Ďalšie referendum o členstve v EÚ by vyvolalo hnev

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Johnson odstúpil z funkcie britského ministra zahraničných vecí pre nezhody s premiérkou Theresou Mayovou ohľadom jej návrhu dohody o odchode Británie z EÚ.

Naí Dillí 2. marca (TASR) - Popredný zástanca tzv. brexitu Boris Johnson v sobotu v súvislosti s možnosťou druhého referenda o zotrvaní Británie v EÚ predpovedal, že takýto krok by vyvolal rozsiahly hnev. Informovala o tom agentúra AFP. Johnson reagoval na narastajúci počet požiadaviek na usporiadanie druhého referenda.

"Nemyslím si, že je to možné," odpovedal Johnson na konferencii spoločnosti India Today Media Group v indickom Nai Dillí na otázku ohľadom nátlaku v súvislosti opakovaním referenda z roku 2016.

"Myslím si, že hnev zo strany obyvateľstva by bol veľmi prudký a navyše by to bolo otravné - myšlienka, že znova musia hlasovať o tom istom, by ľudí priviedla do šialenstva," povedal.

"Kampaň v roku 2016 bola veľmi prudká a viedla k nejednotnosti," povedal a dodal, že druhé hlasovanie by prinieslo také isté výsledky.

Johnson odstúpil z funkcie britského ministra zahraničných vecí pre nezhody s premiérkou Theresou Mayovou ohľadom jej návrhu dohody o odchode Británie z EÚ. Británia by na základe návrhu zostala v colnej únii s EÚ až do vyriešenia záležitostí ohľadom tzv. írskej poistky. Parlament návrh dohody odmietol.

Bývalý minister zahraničných vecí je dlhoročným kritikom premiérky Theresy Mayovej a posmešne sa vyjadroval aj na adresu vedúcich predstaviteľov EÚ, pripomína AFP.

Británia musí podľa Johnsonových slov uskutočniť brexit poriadne a premiérka musí v súvislosti s írskou poistkou nájsť riešenie, ktoré bude vyhovujúce pre celé Spojené kráľovstvo.

Referendum o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ sa uskutočnilo v júni 2016. Za vystúpenie z EÚ hlasovalo 51,9 percenta voličov a 48,1 percenta si želalo zotrvanie v Únii.