Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Spred budov EÚ v Bruseli a Štrasburgu už zvesili britské vlajky

Zástava Spojeného kráľovstva je spúštaná dole pred budovou Európskeho parlamentu v Bruseli 31. januára 2020. Veľká Británia vystúpi z EÚ v piatok 31. januára o polnoci. Od tohto okamihu nadobudne platnosť dohoda o brexite, pričom Británia už nebude členským štátom EÚ a bude sa považovať za tretiu krajinu. Prechodné obdobie, ktorého cieľom je poskytnúť občanom a podnikom z EÚ aj Británie viac času na prispôsobenie sa novej situácii, má potrvať do 31. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Britská vlajka na týchto miestach visela 47 rokov, od svojho vstupu do Únie, teraz ju nahradili vlajkou EÚ.

Brusel 31. januára (TASR) - Spred sídiel viacerých inštitúcií Európskej únie v Bruseli i Štrasburgu stiahli v piatok britské vlajky. Stalo sa tak len niekoľko hodín pred tým, ako Británia vystúpi z EÚ, informovala agentúra AFP.

Najskôr zvesili britskú vlajku spred budovy Európskej rady v Bruseli, v ktorej sa konajú summity EÚ. To isté sa následne stalo aj pred budovami Európskeho parlamentu v Bruseli a Štrasburgu a tiež pred sídlom Európskej komisie v Bruseli.

Britská vlajka na týchto miestach visela 47 rokov, od svojho vstupu do Únie, teraz ju nahradili vlajkou EÚ.

Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ v piatok o 23.00 h londýnskeho času (polnoc SEČ). Odvtedy zároveň začne plynúť 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého zostanú v platnosti doterajšie podmienky a opatrenia.