Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Brexitová noc v Británii bola prevažne pokojná

Stúpenci brexitu oslavujú počas zhromaždenia 31. januára 2020 v Londýne. Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska v piatok o 23.00 h miestneho času oficiálne vystúpilo z Európskej únie. Foto: TASR

Neobišla sa ale bez zásahov polície.

Londýn 1. februára (TASR) - Napriek sčasti agresívnej atmosfére, ktorá sprevádzala odchod Británie z Európskej únie, mala tzv. brexitová noc z piatka na sobotu v Londýne a iných častiach krajiny prevažne pokojný priebeh. Policajné zložky počas nej zatkli len niekoľko ľudí, oznámila v sobotu londýnska metropolitná polícia, ktorej údaje prevzala tlačová agentúra DPA.

V londýnskej vládnej štvrti zatkli piatich mužov, okrem iného pre opitosť a poškodzovanie majetku. Na námestí pred parlamentom sa neskoro večer zhromaždili stovky ľudí, aby oslávili oficiálny odchod Británie z Európskej únie na podujatí organizovanom euroskeptickým politikom Nigelom Farageom.

Zatknutie ďalšieho muža hlásili zo škótskeho Glasgowa, kde sa v noci zišli v centre mesta rovnako tak priaznivci brexitu, ako i jeho odporcovia. Polícia nasadila veľký počet príslušníkov, aby udržala odstup medzi týmito skupinami.

Británia vystúpila z Únie po viacerých odkladoch v piatok o 23.00 h londýnskeho času (polnoc SEČ). Stalo sa tak po 47 rokoch jej členstva. Zároveň sa začalo 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého budú obe strany rokovať o svojich budúcich vzťahoch v oblastiach, ako sú obchod či bezpečnosť.