Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Juhoafrický prezident obvinil Izrael z vojnových zločinov a genocídy

Na archívnej snímke juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Foto: TASR/AP

Juhoafrický prezident predsedá stretnutiu bloku rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, do ktorého patria Rusko, Brazília, India, Čína a Juhoafrická republika (JAR).

Johannesburg 21. novembra (TASR) - Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v utorok obvinil Izrael, že sa v Pásme Gazy dopúšťa vojnových zločinov a "genocídy". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Kolektívne trestanie palestínskych civilistov prostredníctvom nezákonného použitia sily zo strany Izraela je vojnový zločin. Úmyselné odopieranie liekov, paliva, potravín a vody obyvateľom Gazy sa rovná genocíde," uviedol Ramaphosa v prejave na mimoriadnom on-line summite rozvíjajúcich sa krajín BRICS.

Ramaphosa vyzval na "okamžité a komplexné prímerie" a nasadenie síl OSN "na monitorovanie ukončenia nepriateľských akcií a ochranu civilistov". "Ako jednotlivé krajiny sme prejavili vážne znepokojenie nad umieraním a skazou v Gaze," dodal.

Juhoafrický prezident predsedá stretnutiu bloku rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, do ktorého patria Rusko, Brazília, India, Čína a Juhoafrická republika (JAR). Videokonferencia je zameraná na vypracovanie spoločnej reakcie na konflikt Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas.

JAR je dlhodobo podporovateľom tzv. palestínskej otázky. Vládna strana Africký národný kongres (ANC) ju často spája s vlastným bojom proti bývalému juhoafrickému režimu apartheidu, pripomenula AFP.

Začiatkom novembra Pretória odvolala všetkých svojich diplomatov z Izraela. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že povolalo svojho veľvyslanca v JAR do Jeruzalema na konzultácie.