Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Johnson podpísal dohodu o vystúpení krajiny z Európskej únie

Britský premiér Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pri podpise zmluvy o brexite v sídle Európskej komisie bol prítomný aj hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Londýn 24. januára (TASR) - Britský premiér Boris Johnson podpísal v piatok "rozvodovú" dohodu medzi svojou krajinou a Európskou úniou.

Stalo sa tak po tom, ako rovnaký krok predtým spravili na slávnostnom podujatí bez prítomnosti médií dvaja vrcholoví bruselskí činitelia.

"Dnes som podpísal Dohodu o vystúpení, aby mohlo Spojené kráľovstvo odísť z Európskej únie 31. januára. Vzdal som tak poctu demokratickému mandátu britského ľudu," napísal Johnson podľa tlačovej agentúry AFP na Twitteri.

Piatkový podpis dohody o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom otvoril cestu pre jej schválenie v Európskom parlamente (EP), poslednej inštitúcii, ktorá sa k nej vyjadrí.

Poslanci budú o dohode hlasovať 29. januára v rámci miniplenárneho zasadnutia EP v Bruseli. O deň neskôr diplomati z členských štátov EÚ tento postup už len písomne potvrdia.

Pri podpise zmluvy o brexite v sídle Európskej komisie bol prítomný aj hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Bude to on, kto počas prechodného obdobia do konca tohto roka povedie rokovania s britskou stranou o podobe budúcich vzťahov medzi Úniou a Britániou.

Spojené kráľovstvo bude počas tohto obdobia aj naďalej uplatňovať nariadenia EÚ, avšak už bez možnosti ovplyvňovať rozhodnutia Únie.