Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

FOTO: Británia obvinila dvoch Rusov v prípade otrávenia Skripaľovcov

Na archívnej snímke zo 6. marca 218 policajti stoja pred domom bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa v anglickom meste Salisbury. Foto: TASR/AP

Podľa polície muži - štyridsiatnici - prileteli z Moskvy do Londýna na ruské pasy dva dni predtým, ako došlo k otráveniu Skripaľovcov.

Londýn 5. septembra (TASR) - Britská prokuratúra obvinila Rusov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova v prípade otrávenia bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije nervovoparalytickou látkou novičok. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Prokuratúra ich obvinila v neprítomnosti zo sprisahania s úmyslom vraždy Skripaľovcov, použitia a prechovávania novičku a ďalších trestných činov.

Prokurátorka Sue Hemmingová uviedla, že Británia nežiada Moskvu o vydanie týchto mužov, pretože ruská legislatíva zakazuje vydávanie občanov tejto krajiny. Bol však na nich vydaný európsky zatykač a protiteroristická polícia zverejnila ich fotografie.

Na kombosnímke vydanej 5. septembra 2018 sú Alexander Petrov (vľavo) a Ruslan Boširov.
Foto: TASR/AP

Podľa polície muži - štyridsiatnici - prileteli z Moskvy do Londýna na ruské pasy dva dni predtým, ako došlo k otráveniu Skripaľovcov. Polícia sa domnieva, že nervovoparalytickú látku prepašovali vo falošnom flakóne parfumu Nina Ricci a potreli ňou vchodové dvere domu Skripaľovcov.

O viac ako tri mesiace neskôr našiel fľaštičku miestny obyvateľ Charlie Rowley. Hospitalizovali ho a jeho priateľka Dawn Sturgessová zomrela v nemocnici po tom, ako bola vystavená účinkom tejto látky.

Polícia dodala, že stopy po novičku sa našli v londýnskom hoteli, kde sa obaja muži ubytovali. Do Británie pricestovali 2. marca cez letisko Gatwick a krajinu opustili 4. marca.

Bývalý ruský špión Skripaľ a jeho dcéra sa stali 4. marca v anglickom meste Salisbury terčom útoku, pri ktorom bola podľa tamojších vyšetrovateľov použitá nervovoparalytická látka novičok, vyvinutá v 70. a 80. rokoch v bývalom Sovietskom zväze. Skripaľovci útok prežili. Londýn pripísal zodpovednosť za túto otravu Moskve, ktorá to však rozhodne popiera.