Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bulharský parlament vyslovil nedôveru vláde Kirila Petkova

Bulharský premiér Kiril Petkov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Petkov, ktorého vláda sa ujala moci len pred šiestimi mesiacmi, dostal politický úder už minulý štvrtok, keď poslanci bulharského parlamentu odvolali z funkcie jeho predsedu Nikolu Minčeva.

Sofia 22. júna (TASR) - Bulharský parlament v stredu vyslovil nedôveru vláde premiéra Kirila Petkova. Za pád kabinetu hlasovalo 123 zákonodarcov, pričom na vyslovenie nedôvery bolo potrebných najmenej 121 hlasov. Proti bolo 116 poslancov. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej aktuálny vývoj uvrhol krajinu do novej vlny politickej nestability.

"Bolo mi cťou viesť vládu. Toto hlasovanie je len malým krokom v dlhej ceste. Sľubujem, že opäť získame našu krajinu späť a jedného dňa sa staneme úspešným európskym štátom bez zákulisných dohôd a mafie," povedal po hlasovaní Petkov. Za vinníkov pádu vlády označil bývalého premiéra a šéfa strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) Bojka Borisova, šéfa populistickej strany Je taký národ (ITN) Slaviho Trifonova a ruskú veľvyslankyňu v Sofii Eleonoru Mitrofanovovú.

Petkov, ktorého vláda sa ujala moci len pred šiestimi mesiacmi, dostal politický úder už minulý štvrtok, keď poslanci bulharského parlamentu odvolali z funkcie jeho predsedu Nikolu Minčeva. Ten bol členom Petkovovej strany Pokračujeme v zmene (PP). Populistická ITN navyše pred dvoma týždňami vystúpila zo štvorkoalície. Analytici preto očakávali, že Petkovova vláda by mohla padnúť pri hlasovaní o vyslovení nedôvery.

Agentúra Reuters vysvetlila, že Petkovova centristická strana PP má teraz druhú šancu vytvoriť vládu. Ak sa tak nestane, môžu sa uskutočniť ďalšie dva pokusy iných strán predtým, ako prezident vymenuje dočasný kabinet a vyhlási predčasné voľby.

Petkov sa ujal moci v krajine vlani v decembri po dlhotrvajúcej politickej kríze. Sľuboval bojovať proti korupcii na najvyšších miestach.