Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Charles Michel zvolal na stredu mimoriadny summit o Bielorusku

Predseda Európskej rady Charles Michel, archívne foto. Foto: TASR/AP

Proti opätovnému, šiestemu zvoleniu Lukašenka protestujú už viac ako týždeň tisíce ľudí.

Brusel 17. augusta (TASR) – Predseda Európskej rady Charles Michel zvolal na 19. augusta mimoriadny videosummit šéfov štátov a vlád členských krajín EÚ, ktorý sa začne na poludnie a jeho témou bude súčasná situácia v Bielorusku. Informoval o tom na Twitteri.

„Bielorusi majú právo rozhodnúť o svojej budúcnosti a slobodne si zvoliť svojho lídra. Násilie voči protestujúcim je neakceptovateľné a nesmie byť dovolené," napísal Michel.

Vo voľbách z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov opäť zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko. Opozícia však tieto výsledky neuznáva a proti opätovnému, šiestemu zvoleniu Lukašenka protestujú už viac ako týždeň tisíce ľudí.

Európska únia po piatkovej videokonferencii ministrov zahraničných vecí začala pripravovať uvalenie sankcií na bieloruských úradníkov zodpovedných za volebné podvody a násilné potlačenie protestov po prezidentských voľbách.

Podľa agentúr Reuters a AFP by hlavy štátov a vlád členských krajín EÚ počas stredajších rokovaní mali zvážiť aj niekoľko návrhov na rozšírenie pomoci vrátane vytvorenia fondu pre obete zásahov bezpečnostných zložiek, financovania projektov na podporu plurality médií, posilnenia výmen študentov medzi EÚ a Bieloruskom a zabezpečenia jednoduchšieho prístupu pre bieloruských pracovníkov na európsky trh práce.

Mimoriadny summit je aj výsledkom výziev z Českej republiky, Dánska, Estónska, Litvy, Lotyšska a Poľska, aby EÚ konala ako sprostredkovateľ medzi Lukašenkom a bieloruskou opozíciou.