Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Viac ako 70 zranených: Pri Brne havarovali dva autobusy

Snímka z miesta nehody. Foto: Twitter/Policie ČR

Všetkých zranených sa už záchranárom podarilo z vozidiel vyslobodiť. Na mieste zasahovali desiatky sanitiek a tri vrtuľníky.

Brno 17. júla (TASR/Teraz.sk) - Linkový autobus slovenskej spoločnosti Turancar bol účastníkom pondelkovej nehody dvoch autobusov na diaľnici D2 neďaleko Brna, pri ktorej zomrel vodič a zranilo sa 77 ľudí. Vyplýva to z fotografií zverejnených hasičmi Juhomoravského kraja, uvádza TASR. Hovorca spoločnosti FlixBus, ktorá spolupracuje s firmou Turancar, Českej televízii potvrdil, že pri nehode nezomrel vodič ich autobusu.

V oboch autobusoch utrpelo zranenia podľa najnovších údajov hasičov 77 ľudí, z nich 14 ťažké. Všetkých zranených sa už záchranárom podarilo z vozidiel vyslobodiť. Na mieste zasahovali desiatky sanitiek a tri vrtuľníky. Českému premiérovi Petrovi Fialovi ponúkol pomoc záchranných zložiek aj jeho slovenský kolega Ľudovít Ódor.

"Jeden z autobusov bol linkový, tam si mohol lístok kúpiť ktokoľvek. Zisťovanie totožnosti cestujúcich je ešte len pred nami," povedal v Českej televízii hovorca polície David Chaloupka. Juhomoravský hejtman Jan Grolich taktiež pre Českú televíziu uviedol, že v jednom z autobusov boli cudzinci, pravdepodobne Indovia. Tento autobus mal podľa servera Novinky.cz liberecké evidenčné číslo.

"Jeden z našich vodičov bol transportovaný do nemocnice," povedal hovorca FlixBusu Tomáš Beránek. Podľa neho bolo na palube tohto autobusu 35 ľudí a dvaja vodiči. Autobus išiel na linke z Budapešti do Prahy. Do autobusu Turancar/FlixBus narazil zozadu druhý autobus.

"Podľa políciou dosiaľ nepotvrdených informácií náš autobus brzdil do kolóny a ten za ním nestačil zabrzdiť," povedal pre Novu Beránek.

Server iDNES.cz napísal, že podľa jednej z vyšetrovacích verzií polície mohol mať jeden z vodičov zdravotnú indispozíciu.

Diaľnica bola po nehode uzavretá v oboch smeroch, vrtuľníky pristávali aj na priľahlom poli, kde v tom čase prebiehala žatva. Ako uviedli hasiči, diaľnicu sa v smere na Bratislavu medzičasom podarilo sprejazdniť.



Fiala hovoril s Ódorom: SR je pripravená pomôcť po nehode autobusov pri Brne


Slovenské záchranné zložky sú v prípade potreby pripravené pomôcť po pondelkovej zrážke dvoch autobusov na českej diaľnici D2 neďaleko Brna, ktorej účastníkom bol podľa fotografií hasičov aj autobus slovenskej firmy Turancar. Vyplýva to z vyjadrenia českého premiéra Petra Fialu na sociálnej sieti Twitter, ktorý o nehode hovoril so svojím slovenským kolegom Ľudovítom Ódorom, uvádza TASR.

Fiala označil nehodu autobusov za obrovské nešťastie.



Výberová chronológia tragických nehôd slovenských autobusov v zahraničí

2005

14. januára - Pri zrážke slovenského autobusu s malým nákladným autom v severomaďarskej Novohradskej župe sa zranilo 18 Slovákov, z nich dvaja utrpeli vážne zlomeniny, 16 sa zranilo ľahšie. Vodič nákladného auta pri nehode zahynul.



2007

15. júla - Autobus so slovenskými turistami, ktorí sa vracali z dovolenky v Bulharsku, havaroval na diaľnici medzi srbskými mestami Belehrad a Niš pri meste Jagodina. Zo 60 pasažierov sa zranilo šesť, z toho traja ľahko a troch museli hospitalizovať.



3. septembra - Pri havárii autobusu s poľskou štátnou poznávacou značkou, ktorý mala prenajatý slovenská cestovná kancelária, zahynuli tri osoby, z toho dvaja Slováci a poľský vodič. K nehode došlo neďaleko rumunského mesta Giurgiu. Zranenia utrpelo 11 slovenských občanov.



2008

7. septembra - Pri chorvátskom meste Gospič havaroval slovenský autobus smerujúci z Košíc do chorvátskeho mesta Vodice. Nehoda si vyžiadala 16 obetí na ľudských životoch vrátane oboch šoférov.



2009

27. marca - Pri havárii poschodového autobusu v poľskom meste Swidnica, ktorý prepravoval 45 školopovinných detí a trojčlenný sprievodný personál z Bystrice na divadelné predstavenie, utrpelo poranenia 30 detí.



21. júna - Pri havárii autobusu so slovenskými študentmi sa v Rakúsku zranilo najmenej 37 ľudí. V autobuse cestovalo 48 študentov zo Strednej školy podnikania v Senici, ktorí sa vracali zo školského výletu v Taliansku. K havárii došlo na diaľnici medzi Mooskirchenom a Liebochom v smere na Graz.



5. augusta - Pri nehode slovenského zájazdového autobusu pri rumunskom mestečku Calimanešti, utrpelo zranenia 12 cestujúcich. Z toho dve osoby boli zranené ťažko.



2011

26. júla - Päť slovenských turistov utrpelo zranenia na juhozápade Turecka pri čelnej zrážke mikrobusu s protiidúcim vozidlom.



2012

20. júna - Šesť zranených si vyžiadala havária slovenského autobusu, ktorý sa pri maďarskom meste Csép zrazil s osobným vozidlom taktiež so slovenským evidenčným číslom. Autobus prevážal slovenských turistov z Chorvátska späť do vlasti.



2014

5. októbra - Osem zranených si vyžiadala nehoda slovenského autobusu, ku ktorej došlo na srbskej diaľnici Belehrad - Niš pri Vrčine. Autobus narazil do nákladného auta.



2016

21. júna - Životy piatich slovenských turistov si vyžiadala dopravná nehoda pri meste Aleksinac v Srbsku, kde havaroval na diaľnici autobus prepravujúci 29 cestujúcich a dvoch vodičov. Nehoda si vyžiadala viacero zranených. Autobus viezol turistov z gréckeho ostrova Korfu naspäť na Slovensko.



2019

12. júna - Pri havárii slovenského autobusu v blízkosti maďarského mesta Miškovec sa zranilo deväť detí a dvaja dospelí. Autobus smeroval do Čiernej Hory.