Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EÚ žaluje AstraZenecu pre nedoručenie dohodnutých dodávok vakcín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Účelom súdneho konania je prinútiť firmu dodať EÚ zazmluvnené dávky očkovacej látky.

Brusel 26. apríla (TASR) – Európska komisia začala podnikať právne kroky proti farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca. Dôvodom je skutočnosť, že AstraZeneca nedodala EÚ dohodnuté množstvo vakcín. Oznámil to hovorca EÚ Stefan de Keersmaecker, ktorého citovala agentúra AFP.

De Keersmaecker povedal, že „Komisia začala minulý piatok podnikať právne kroky proti spoločnosti AstraZeneca, a to pre porušenie dohody" o zazmluvnenej kúpe vakcín. EK tak podľa jeho slov v mene všetkých 27 členských štátov Únie.

„Chceme zabezpečiť rýchle dodanie dostatočného počtu dávok vakcín, na ktoré majú európski občania nárok a ktoré boli zmluvne prisľúbené," povedal De Keersmaecker taktiež novinárom v Bruseli.

Spoločnosť AstraZeneca vyvolala v januári vlnu nespokojnosti v krajinách EÚ, keď oznámila, že nebude schopná dodať do Únie pôvodne očakávaný počet dávok vakcín. Do konca prvého štvrťroka výrobca dodal krajinám EÚ iba 30 miliónov dávok namiesto 100 miliónov dávok, ktoré boli zakotvené v zmluve s eurokomisiou. Tento deficit vakcín spomalil očkovacie kampane v krajinách EÚ.

Spoločnosť AstraZeneca vyjadrila nádej, že do konca druhého štvrťroka tohto roku dodá okolo 70 miliónov dávok, pričom podľa pôvodnej dohody mala v tomto období doručiť všetkých 300 miliónov sľúbených dávok vakcín.

Zmluvu so spoločnosťou v mene EÚ podpísala Európska komisia. Účelom súdneho konania je prinútiť firmu dodať EÚ zazmluvnené dávky očkovacej látky.