Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európska únia vymenovala veľvyslanca pre postbrexitovú Britániu

Na snímke protestujúci s klobúkom a vlajkou Európskej únie a britskou vlajkou počas demonštrácie odporcov brexitu 17. októbra 2019 v Bruseli. Európska únia a Británia dosiahli dohodu o podmienkach vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie, ktorá ešte potrebuje ratifikáciu zo strany Európskeho parlamentu a britského parlamentu. Foto: TASR/AP

Komplikovaný "rozvod" Británie s Európskou úniou sa zavŕši 31. januára, po viac než troch rokoch od referenda.

Brusel 24. januára (TASR) - Európska únia vymenovala v piatok svojho veľvyslanca pre postbrexitovú Britániu. Stal sa ním portugalský diplomat Joao Vale de Almeida, ktorý sa svojich povinností v Londýne ujme 1. februára - v prvý deň, keď Spojené kráľovstvo už nebude členom EÚ.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Vale de Almeida (62) pôsobil v rokoch 2015-19 ako vrcholový diplomat Bruselu pri Organizácii Spojených národov (OSN) a predtým v rokoch 2010-14 v Spojených štátoch.

Jeho vymenovanie prichádza po tom, ako predstavitelia EÚ podpísali dokumenty o odchode Británie z bloku. Vymenovanie Valeho de Almeidu oznámil Josep Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Komplikovaný "rozvod" Británie s Európskou úniou sa zavŕši 31. januára, po viac než troch rokoch od referenda, v ktorom sa Briti v percentuálnom pomere 52:48 vyslovili v prospech odchodu svojej krajiny z Únie.

Európska únia nebude mať v Británii klasické veľvyslanectvo, ale "delegáciu" - rovnako ako v iných krajinách, ktoré nie sú členom bloku, napríklad v Turecku, USA alebo v Austrálii.

Vale de Almeida bude kľúčovou postavou dozerajúcou na implementáciu "rozvodovej" dohody a rokovania o budúcich vzťahoch medzi Bruselom a Londýnom.