Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európska únia zavedie prísne sankcie voči Bielorusku

Predseda Európskej rady Charles Michel počas tlačovej konferencie po mimoriadnom videostretnutí Európskej rady k situácii v Bielorusku v Bruseli 19. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Pevne stojíme za právom bieloruského ľudu určiť si svoj vlastný osud, uviedol Michel.

Brusel 19. augusta (TASR) - Európska únia čoskoro zavedie "značné množstvo" sankcií voči Bielorusku z dôvodu zmanipulovania volieb a násilného potláčania protestov v krajine, uviedol v stredu predseda Európskej rady Charles Michel podľa agentúry AFP.

"Pevne stojíme za právom bieloruského ľudu určiť si svoj vlastný osud. Európska únia čoskoro uvalí sankcie v značnom množstve na jednotlivcov zodpovedných za násilie, represie a volebné podvody (v Bielorusku)," povedal Michel po skončení mimoriadneho videosummitu Európskej únie zameraného na dianie v Bielorusku.

Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko získal vo voľbách z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta.

Následné masové protesty vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich a viac ako 6000 osôb bolo zadržaných.