Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Riadiaca skupina EP nepovažuje Johnsonove návrhy za kompromis

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Členovia riadiacej skupiny dospeli k spoločnému stanovisku po stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom, ktorý dostal Johnsonove kompromisné návrhy už v stredu.

Brusel 3. októbra (TASR) - Riadiaca skupina Európskeho parlamentu (EP) pre vystúpenie Británie z Európskej únie vo štvrtok vyhlásila, že stredajšie návrhy britského premiéra Borisa Johnsona na odblokovanie rokovaní o tzv. brexite sa "ani zďaleka nezhodujú" s tým, čo je potrebné na dosiahnutie kompromisu. Výčitka sa týka hlavne tzv. írskej poistky.

Členovia riadiacej skupiny dospeli k spoločnému stanovisku po stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom, ktorý dostal Johnsonove kompromisné návrhy už v stredu. Podľa správy, ktorú členovia tohto výboru poskytli médiám, sú návrhy britskej vlády skôr "krokom späť" namiesto toho, aby posunuli dopredu stagnujúce debaty o tom, ako prebehne vystúpenie Británie z EÚ, ku ktorému má dôjsť 31. októbra.

"Návrhy Spojeného kráľovstva sú nedostatočné a predstavujú významný odklon od spoločných záväzkov a cieľov," uvádza sa v texte riadiacej skupiny pre brexit. Ide o dôležité vyhlásenie, pretože táto skupina združuje odborníkov zo všetkých hlavných politických skupín v EP a bude to zákonodarný zbor EÚ, ktorý musí schváliť akúkoľvek dohodu o brexite.

Členovia skupiny upozornili, že návrhy z Londýna sa nezaoberajú skutočnými problémami, ktoré je potrebné vyriešiť, ak sa má z dohody o brexite odstrániť klauzula o írskej poistke. Týmito problémami sú udržanie chodu ceoloostrovnej ekonomiky, úplné rešpektovanie tzv. Veľkopiatkovej dohody, ktorá ukončila dlhoročný konflikt v Severnom Írsku, a integrita jednotného trhu EÚ.

Europoslanci napríklad upozornili, že návrhy Londýna týkajúce sa ciel a regulačných aspektov predpokladajú infraštruktúru, kontroly a kontrolné body, nie je však jasné, kde a ako budú fungovať, lebo akákoľvek forma kontrol na hraniciach či okolo nich by znamenala koniec obchodu bez prekážok, poškodila by hospodárstvo celého írskeho ostrova, predstavovala by riziko pre mierový proces a ohrozila záujmy spotrebiteľov a podnikov. Okrem toho sa im nepozdáva skutočnosť, že nové pravidlá by fungovali iba počas štrnásťmesačného prechodného obdobia (do konca roka 2020), čo neposkytuje potrebnú istotu a nezodpovedá zásadám stanoveným v dohode o brexite.

Dokument z dielne EP upozornil, že právo súhlasu, ktoré Londýn ponúkol parlamentu Severného Írska, robí dohodu o brexite podmienenou a neistou, čo nenahrádza "bezpečie", ktoré zaručovala írska poistka. Poslanci pripomenuli, že severoírsky parlament nezasadal ani raz za posledné tri roky a je otázne, či by bol schopný prevziať zodpovednosť za dôležitú medzinárodnú zmluvu.

"Hlavným cieľom každej dohody musí byť ochrana mieru a stability na ostrove, ochrana občanov a právneho poriadku EÚ. Návrhy Spojeného kráľovstva sa ani zďaleka nezhodujú s tým, čo bolo dohodnuté ako dostatočný kompromis v rámci írskej poistky," uvádza sa vo vyhlásení riadiacej skupiny pre brexit. Dokument zdôraznil, že všetky britské návrhy musia byť dôveryhodné, právne uplatniteľné a v praxi musia mať rovnaký účinok ako kompromisy už zakotvené v dohode o brexite.

Spravodajca TASR Jaromír Novak

Tuska ešte stále nepresvedčili nové britské návrhy


Predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok vyhlásil, že ho "stále ešte nepresvedčili" nové návrhy britského premiéra Borisa Johnsona na odblokovanie vyjednávaní o tzv. brexite, ale zostáva prístupný ďalším rokovaniam. Informovala o tom agentúra AP.

Tusk telefonicky hovoril s írskym premiérom Leom Varadkarom a pridal sa k jeho skepticizmu, čo sa týka Johnsonových návrhov, ktoré by mali byť základom pre novú podobu dohody o brexite medzi Britániou a Európskou úniou.

Tusk odkázal Varadkarovi, že EÚ stojí "plne za Írskom". V posolstve Johnsonovi zase uviedol, že "zostávame prístupní, ale stále nepresvedčení".

Riadiaca skupina Európskeho parlamentu (EP) pre vystúpenie Británie z EÚ vo štvrtok vyhlásila, že Johnsonove návrhy sa "ani zďaleka nezhodujú" s tým, čo je potrebné na dosiahnutie kompromisu.

Členovia riadiacej skupiny dospeli k spoločnému stanovisku po stretnutí s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom, ktorý dostal Johnsonove kompromisné návrhy už v stredu. Podľa správy, ktorú členovia tohto výboru poskytli médiám, sú návrhy britskej vlády skôr "krokom späť" namiesto toho, aby posunuli dopredu stagnujúce debaty o tom, ako prebehne vystúpenie Británie z EÚ, ku ktorému má dôjsť 31. októbra.