Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzska premiérka Bornová ponúkla svoju demisiu, Macron ju odmietol

Francúzska premiérka Élisabeth Bornová v Paríži v nedeľu 19. júna 2022. Foto: TASR/AP

Zdroje blízke vláde podľa AFP uviedli, že Bornová na utorňajšie popoludnie zvolala do Matignonského paláca mimoriadne zasadnutie vlády.

Paríž 21. júna (TASR) - Francúzska premiérka Élisabeth Bornová v utorok ponúkla svoju demisiu, prezident Emmanuel Macron ju odmietol s tým, "aby vláda pokračovala v plnení úloh". Informovala o tom agentúra AFP.

Zdroje blízke vláde podľa AFP uviedli, že Bornová na utorňajšie popoludnie zvolala do Matignonského paláca mimoriadne zasadnutie vlády. Riadne rokovanie bolo pritom v pondelok zrušené, dodala AFP.

Elyzejský palác vo svojom vyhlásení k najnovšiemu vývoju na politickej scéne uviedol, že prezident Macron uskutoční "potrebné politické konzultácie (...) s cieľom nájsť konštruktívne riešenia pre francúzsky ľud".

Pôjde o sériu stretnutí s lídrami politických strán, ktoré sa uskutočnia v utorok a v stredu v Elyzejskom paláci.

Podľa denníka Le Monde ide o zástupcov politických strán, ktoré majú na základe výsledkov parlamentných volieb právo a potenciál vytvoriť poslanecké skupiny.

Ako prvý bol v utorok dopoludnia v Elyzejskom paláci predseda strany Republikáni (LR) Christian Jacob. Nasledovať budú Olivier Faure, prvý tajomník Socialistickej strany (PS), a François Bayrou, predseda Demokratického hnutia (MoDem), ktoré je členom centristickej koalície Spolu! (Ensemble!).

Popoludní na konzultácie príde šéf "prezidentskej strany" Republika v pohybe (LREM) Stanislas Guerini. Na podvečer dostali pozvanie líderka krajnej pravice Marine Le Penová a vodca komunistov Fabien Roussel.