Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Japonská vládnuca strana si zvolila Sugu za svojho predsedu

Hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga počas prejavu na zasadnutí vládnej Liberálnodemokratickej strany (LDP) v sídle strany LDP v Tokiu 8. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Suga tak s najväčšou pravdepodobnosťou nahradí vo funkcii premiéra Šinzóa Abeho, ktorý koncom augusta odstúpil z funkcie.

Tokio 14. septembra (TASR) - Japonská vládnuca Liberálnodemokratická strana si v pondelok zvolila za svojho nového predsedu Jošihideho Sugu (71), ktorý sa následne po potvrdení parlamentom stane i premiérom. Informovala o tom agentúra AFP.

Suga tak s najväčšou pravdepodobnosťou nahradí vo funkcii premiéra Šinzóa Abeho, ktorý koncom augusta odstúpil z funkcie.

Suga získal 377 z celkových 534 platných hlasov vládnych a regionálnych poslancov Liberálnodemokratickej strany. V boji o predsednícke kreslo s veľkým náskokom porazil bývalého ministra obrany Šigera Išibu a bývalého ministra zahraničných vecí Fumia Kišidu, ktorý v súčasnosti riadi politiku LDP.

Suga mal ako hlavný tajomník vlády a Abeho vplyvný spojenec vo voľbách takmer nedostižný náskok, keďže si zabezpečil podporu hlavných frakcií strany.

Nového premiéra čakajú v úrade náročné úlohy - koronavírusová pandémia a stabilizovanie ekonomiky v súvislosti s odloženými letnými olympijskými hrami v Tokiu.

Ani jeden z kandidátov neponúka politickú platformu, ktorá by sa výrazne líšila od Abeho smerovania, pričom Suga otvorene uvádza, že plánuje pokračovať v programoch odchádzajúceho premiéra.