Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Katar: Dočasné prímerie v Pásme Gazy začne platiť v piatok ráno

Palestínčania prehľadávajú preživších v troskách zničenej budovy po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu 23. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Izrael je ochotný predĺžiť prímerie o jeden deň za každých ďalších desať rukojemníkov, ktorých by Hamas prepustil nad rámec už dohodnutého počtu.

Dauha 23. novembra (TASR) - Dočasné prímerie v Pásme Gazy sa začne v piatok o 7.00 h miestneho času (6.00 h SEČ). Vo štvrtok to oznámilo katarské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa katarskej diplomacie má v piatok popoludní palestínske hnutie Hamas prepustiť aj prvú skupinu rukojemníkov. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

Hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí spresnil, že Hamas má v piatok o 16.00 h miestneho času prepustiť 13 rukojemníkov. Pôjde o ženy a deti v príbuzenskom vzťahu. Na základe dohody s Izraelom, ktorú sprostredkoval Katar, majú militanti prepustiť 50 unesených žien a detí po útoku na Izrael zo 7. októbra výmenou za minimálne 150 Palestínčanov väznených v Izraeli.

Súčasťou dohody je štvordňové prímerie v Pásme Gazy, ktoré sa malo pôvodne začať vo štvrtok. Začiatok dočasného prímeria v piatok ráno potvrdilo podľa AFP aj ozbrojené krídlo Hamasu.

Hovorca dodal, že v piatok majú byť prepustení aj Palestínčania väznení v Izraeli, no ich počet nešpecifikoval. Vysvetlil, že Izrael a Hamas si vymenili zoznamy osôb, ktoré majú byť prepustené.

Povedal tiež, že počas prímeria nebudú povolené žiadne pozemné ani vzdušné útoky. Podľa vlastných slov dúfa, že "nedôjde k žiadnemu porušeniu".

Dohoda o dočasnom prímerí zahŕňa aj prísľub zintenzívnenia dodávok humanitárnej a ďalšej pomoci do Pásma Gazy vrátane paliva. Izrael je ochotný predĺžiť prímerie o jeden deň za každých ďalších desať rukojemníkov, ktorých by Hamas prepustil nad rámec už dohodnutého počtu.