Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Luxembursko oznámilo prvé úmrtie v dôsledku koronavírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Obeťou je 94-ročný muž, ktorého zdravotný stav bol od štvrtka kritický.

Luxemburg 13. marca (TASR) - Luxembursko oznámilo v piatok prvé úmrtie, ku ktorému došlo v dôsledku nakazenia novým koronavírusom na jeho území. S odvolaním sa na vyjadrenie luxemburskej ministerky zdravotníctva Paulette Lenertovej o tom informovala agentúra AFP.

Obeťou je 94-ročný muž, ktorého zdravotný stav bol od štvrtka kritický, uviedla Lenertová.

Luxemburské veľkovojvodstvo, v ktorom dosiaľ potvrdili 34 prípadov nákazy koronavírusom, sa ešte vo štvrtok pripojilo k okolitým krajinám a spustilo opatrenia na spomalenie šírenia vírusu.

Rozhodlo sa tak zatvoriť na dva týždne - od 16. do 29. marca - školy vrátane materských. Zakázané sú aj návštevy v domovoch dôchodcov, opatrovateľských ústavoch a nemocniciach. Ak je to možné, zamestnané osoby majú vykonávať svoju prácu z domu.

Luxemburská vláda zároveň oznámila okamžitý zákaz podujatí s vyše 100 účastníkmi v budovách, resp. s vyše 500 účastníkmi, ak sa majú konať pod holým nebom.

Luxembursko má okolo 600.000 obyvateľov, avšak za prácou doň každodenne cez hranice prichádza zhruba ďalších 200.000 osôb z Belgicka, Francúzska i Nemecka. Možnosť pracovať z domu práve takýmto ľuďom komplikujú miestne daňové predpisy platné pre cezhraničných pracovníkov, približuje agentúra AFP.