Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Poplach na tokijskom letisku Haneda: Na dráhe sa zrazili dve lietadlá

Na snímke lietadlo Japan Airlines horí na vzletovej a pristávacej dráhe Medzinárodného letiska, známeho aj ako Haneda 2. januára 2024 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Podľa záberov miestnej televízie z boku lietadla Japan Airlines počas pohybu po dráhe vyšľahli plamene.

Tokio 2. januára (TASR) - Piati členovia posádky lietadla japonskej pobrežnej stráže, ktoré sa na Medzinárodnom letisku v Tokiu v utorok zrazilo s veľkým dopravným lietadlom spoločnosti Japan Airlines, sú mŕtvi. Nehodu prežil z malého lietadla iba pilot, má však ťažké zranenia, informuje TASR na základe správy japonskej televízie NHK.

Z linkového lietadla typu Airbus A350-900 spoločnosti Japan Airlines, ktoré začalo po zrážke horieť, sa podarilo bezpečne evakuovať všetkých 367 cestujúcich aj 12 členov posádky. Na hasenie požiaru nasadili až 70 hasičských vozidiel, lietadlo však napokon aj tak celé vyhorelo.

Airbus A350 bol na vnútroštátnej linke z mesta Čitose na ostrove Hokkaido do Tokia. Podľa špecializovaného webu FlightAware.com pristál na letisku Haneda o 17.47 h miestneho času (9.47 h SEČ). Ku kolízii veľkého airbusu s menším turbovrtuľovým lietadlom Dash 8 došlo na vzletovej a pristávacej dráhe. Na letisku po nehode zastavili všetky lety.

Japonské médiá informovali, že lietadlo pobrežnej stráže malo ísť pomáhať do oblasti v strednom Japonsku, ktoré v pondelok zasiahlo ničivé zemetrasenie. To má nateraz najmenej 48 obetí.

Japonsko nezažilo vážnejšiu leteckú nehodu už niekoľko desaťročí. Tou najhoršou doteraz bola havária Boeingu 747 na linke z Tokia do Osaky v roku 1985. Na palube sa nachádzalo 524 ľudí, prežili len štyria.