Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novým nemeckým ministrom obrany sa má stať Boris Pistorius

Na archívnej snímke z 8. decembra 2022 dolnosaský minister vnútra Boris Pistorius hovorí počas tlačovej konferencie v Hanoveri. Foto: TASR/AP

Ako uvádza na svojom webe denník Süddeutsche Zeitung, 62-ročný Pistorius strávil celú svoju politickú kariéru v Dolnom Sasku, avšak už dlhšie sa s ním rátalo aj na spolkovej úrovni.

Berlín 17. januára (TASR) - Novým nemeckým ministrom obrany sa stane doterajší dolnosaský minister vnútra Boris Pistorius (SPD). Informujú o tom v utorok viaceré nemecké médiá s odvolaním sa na neoficiálne zdroje, uvádza TASR.

Pistorius nahradí v spolkovej vláde Christine Lambrechtovú, ktorá odstúpila v pondelok.

Ako uvádza na svojom webe denník Süddeutsche Zeitung, 62-ročný Pistorius strávil celú svoju politickú kariéru v Dolnom Sasku, avšak už dlhšie sa s ním rátalo aj na spolkovej úrovni. Krajinským ministrom vnútra je už desať rokov.

Pôvodne sa uvažovalo, že v spolkovej vláde by mohol nahradiť ministerku vnútra Nancy Faeserovú, ktorá sa pravdepodobne stane líderkou SPD v krajinských voľbách v Hesensku.

Ako píše Der Spiegel, Pistorius bol v roku 2017 členom tieňového kabinetu vtedajšieho kandidáta na kancelára Martina Schulza a mal na starosti vnútornú bezpečnosť. Podľa magazínu je Pistorius povahovo iný než kancelár Scholz: je priamočiarejší a má ťah na bránku. Práve pre tieto vlastnosti je v Dolnom Sasku jedným z najpopulárnejších politikov.

Der Spiegel si zároveň všíma, že po vymenovaní Pistoriusa za spolkového ministra obrany nebude nemecká vláda pohlavne vyvážená. Po odstúpení Lambrechtovej sa vo vládnej koalícii aj samotnej SPD ozývali hlasy, že rovnosť pohlaví vo vláde musí byť zachovaná.

Lambrechtová čelila kritike niekoľko mesiacov, opozičná únia CDU/CSU opakovane žiadala jej odstúpenie. Kritici jej vyčítali pomalý postup v zaobstarávaní vybavenia pre Bundeswehr, ako aj chýbajúce odborné znalosti. Výhrady mali aj voči jej verejným prejavom.

Negatívne reakcie vyvolala napríklad fotografia jej syna, ktorý s ňou cestoval vo vojenskom vrtuľníku. Nešťastne pôsobil tiež jej novoročný prejav zverejnený vo forme videa na Instagrame, v ktorom s výbuchmi ohňostrojov v pozadí hovorila o vojne na Ukrajine ako o príležitosti na "množstvo stretnutí so zaujímavými a skvelými ľuďmi".