Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kancelár Schallenberg: Situácia je vážna

Na archívnej snímke rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg. Foto: TASR/AP

Rakúsko takmer denne zaznamenáva rekordné počty nakazených ľudí.

Viedeň 14. novembra (TASR) - Obyvatelia Rakúska, ktorí nie sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo za posledných 180 dní neprekonali ochorenie COVID-19, budú musieť ísť do lockdownu. V nedeľu sa na tom dohodli kancelár Alexander Schallenberg a predsedovia vlád rakúskych spolkových krajín. Opatrenia začnú platiť v pondelok a potrvajú zatiaľ desať dní. Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a AFP.

Tento členský štát Európskej únie zápasí s rekordným nárastom v prípadoch infekcie.

Schallenberg v nedeľu novinárom povedal: "Situácia je vážna... Nerobíme tento krok s ľahkým srdcom, ale žiaľ, je potrebný." Dodal, že ak "úroveň vakcinácie zostane taká, aká je, zostaneme zaseknutí v začarovanom kruhu". "Zahanbujúco nízka miera zaočkovanosti" sa bude musieť zvýšiť, zdôraznil.

Dosiaľ je v Rakúsku kompletne zaočkovaných len približne 65 percent obyvateľov. Minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein uviedol, že cieľom je povzbudiť ľudí, aby sa dali zaočkovať a tiež znížiť množstvo sociálnych kontaktov o 30 percent.

Lockdown bude pravdepodobne znamenať, že nezaočkovaní ľudia budú môcť opustiť svoj domov, len ak budú musieť vykonať určité konkrétne životne dôležité povinnosti, alebo z naliehavých zdravotných dôvodov, píše DPA.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Rakúšania, ktorí nie sú zaočkovaní proti covidu, alebo za uplynulých 180 dní toto ochorenie neprekonali, tak budú smieť svoj byt opustiť len za účelom nákupu nevyhnutných tovarov, keď pôjdu do práce, školy, na univerzitu či k lekárovi. Medzi ďalšie dôvody umožňujúce pohyb neočkovaných mimo bydliska patria telesný alebo psychický oddych či "uspokojenie základných náboženských potrieb". Povolené bude takisto odísť z domu v prípade, že sa ľudia pôjdu dať zaočkovať. Jednotlivé spolkové krajiny budú môcť podľa Schallenberga zaviesť ešte prísnejšie pravidlá.

Výnimku zo zákazu vychádzania budú mať deti do 12 rokov či tehotné ženy. Ľudia zaočkovaní len prvou dávkou vakcíny budú môcť vychádzať s negatívnym výsledkom PCR testu. Opatrenia sa dotknú zhruba dvoch miliónov ľudí. Polícia chce dodržiavanie pravidiel prísne kontrolovať, uviedol minister vnútra Karl Nehammer. Za ich porušenie hrozia pokuty do 1450 eur.

Formálne musí uvedené zmeny v nedeľu večer ešte schváliť hlavný výbor Národnej rady.

Rakúska vláda najprv plánovala zaviesť lockdown až vtedy, keď počet covidových pacientov na oddeleniach intenzívnej starostlivosti dosiahne počet 600 (v súčasnosti ich je 433), avšak počet infikovaných stúpa tak prudko, že vláda sa rozhodla konať rýchlejšie. Zdravotní odborníci požadujú v ohniskách nákazy dokonca lockdown pre všetkých ľudí vrátane očkovaných. Tento postoj však vláda odmietla.

Rakúsko takmer denne zaznamenáva rekordné počty nakazených ľudí. V sobotu úrady zistili vyše 13.000 prípadov infekcie koronavírusom a v nedeľu hlásili prírastok 11.552 nakazených. Sedemdňová incidencia nákazy na 100.000 obyvateľov sa zvýšila na 814.6. V prípade neočkovaných ľudí je jej hodnota dokonca až vyše 1700, poznamenal Schallenberg.