Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kaczynski odstúpi začiatkom roku 2022 z postu vicepremiéra

Jaroslaw Kaczyňski, archívna snímka. Foto: TASR/AP

O svojom rozhodnutí informoval Kaczynski poslancov na stredajšom zasadnutí poslaneckého klubu PiS. Podľa vlastných slov potrebuje viac času, aby sa mohol venovať funkcii šéfa strany.

Varšava 13. októbra (TASR) – Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski začiatkom budúceho roka odstúpi z postu vicepremiéra. Informovala o tom v stredu agentúra PAP.

Ako približuje agentúra Reuters, 72-ročný Kaczynski, považovaný za faktického lídra krajiny, zastáva od októbra 2020 post vicepremiéra zodpovedného za oblasť národnej bezpečnosti a obrany.

O svojom rozhodnutí informoval Kaczynski poslancov na stredajšom zasadnutí poslaneckého klubu PiS. Podľa vlastných slov potrebuje viac času, aby sa mohol venovať funkcii šéfa strany. V súčasnosti sa totiž v sídle strany objavuje najviac raz za týždeň, čo považuje za nedostatočné.

Kaczynski zároveň vyzval politikov PiS, aby boli aktívnejší na sociálnych sieťach. Podľa jedného z prítomných poslancov pripomenul, že v roku 2015 a tiež o štyri roky neskôr PiS vyhrala voľby i vďaka svojim aktivitám na internete, ktoré sú však teraz nedostatočné.

Pravicová vládna strana PiS v Poľsku vedie v prieskumoch verejnej mienky aj vďaka štedrým sociálnym programom, a to napriek prehlbujúcemu sa konfliktu s EÚ ohľadom právneho štátu, práv komunity LGBT a slobody médií, uvádza Reuters.