Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Poľsko predĺži zákaz na dovoz ukrajinského obilia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ bezprostredne po tom ohlásil, že Kyjev by mohol v takomto prípade podniknúť právne kroky.

Varšava 12. septembra (TASR) - Poľská vláda sa v utorok dohodla na jednostrannom predĺžení zákazu dovozu ukrajinského obilia aj po 15. septembri, keď súčasný zákaz vyprší. Ukrajina bezprostredne po tom avizovala, že zrejme bude nútená reagovať právnymi krokmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Bez ohľadu na ďalšie rozhodnutie (Európskej) komisie neotvoríme po tomto dátume hranice pre ukrajinské obilie," oznámila poľská vláda.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ bezprostredne po tom ohlásil, že Kyjev by mohol v takomto prípade podniknúť právne kroky.

"Nemáme v úmysle uškodiť poľských farmárom," povedal. Dodal však, že "v prípade porušenia obchodného práva v záujme politického populizmu pred (poľskými) voľbami bude Ukrajina nútená" podniknúť právne kroky, a to obrátiť sa na arbitráž Svetovej obchodnej organizácie (WTO) s cieľom získať kompenzáciu za porušenie noriem stanovených vo Všeobecnej dohode o clách a obchode (GATT).

Viaceré stredoeurópske, respektíve východoeurópske členské krajiny EÚ - Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko - so súhlasom Únie uzatvorili do polovice septembra svoj trh pre ukrajinskú pšenicu, kukuricu a slnečnicu v záujme ochrany vlastného poľnohospodárskeho sektora. S výnimkou Bulharska ide o štáty hraničiace s Ukrajinou.

Poľsko i Maďarsko už vopred avizovali, že v prípade, ak Únia toto opatrenie nepredĺži aj po 15. septembri, budú pokračovať v jeho uplatňovaní aj samostatne.

V Poľsku dovoz lacného ukrajinského obilia na jar viedol k poklesu cien a vyvolal protesty poľnohospodárov. Podľa poľských médií túto situáciu zapríčinila skutočnosť, že veľká časť ukrajinského obilia namiesto tranzitu do ďalších krajín zostávala v samotnom Poľsku.