Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pompeo avizuje väčšiu prítomnosť USA v strednej Európe

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vystupuje z lietadla po prílete na letisko v Budapešti 11. februára 2019. Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie pripomenul, že Maďarsko v Európskej únii vetovalo také rozhodnutia Únie, ktoré principiálne kritizovali americkú zahraničnú politiku.

Budapešť 11. februára (TASR) - Nie je možné dovoliť, aby ruský prezident Vladimir Putin vrazil klin medzi priateľov USA a Severoatlantickú alianciu, vyhlásil v pondelok podvečer v Budapešti po schôdzke s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, ktorý v maďarskom hlavnom meste začal svoje európske turné.

Podľa spravodajského servera origo.hu Pompeo avizoval aktívnejšiu prítomnosť Spojených štátov v strednej Európe.

"Rusko a Čína nezdieľajú rovnaké tradície slobody, za ktoré bojovali Maďarsko a Spojené štáty," povedal Pompeo, podľa ktorého sa Čína snaží vybudovať v Európe svoje predmostie.

Americký minister označil za neprijateľné, že sa USA držali ďaleko od oblasti strednej Európy. "Skúsime v tomto regióne posilniť obchodné vzťahy," oznámil Pompeo s poznámkou, že kde Spojené štáty nekonajú, tam nedokážu ani uplatniť svoje záujmy. "Vzťahy so strednou Európou sú pre nás dôležité, vytvoríme dialóg," dodal.

Podľa Szijjártóa sa začína obdobie znovubudovania tretieho piliera maďarsko-amerických vzťahov, ktorým sú politické vzťahy. Podotkol, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa a maďarská vláda majú podobné postoje v mnohých oblastiach života a že pre obe vlády je dôležitá ochrana hraníc aj kresťanskej kultúry.

Šéf maďarskej diplomacie pripomenul, že Maďarsko v Európskej únii vetovalo také rozhodnutia Únie, ktoré principiálne kritizovali americkú zahraničnú politiku. Szijjártó povedal, že s Pompeom hovorili úprimne aj o čínskom a ruskom vplyve a že vzťahy Maďarska s týmito krajinami neohrozujú vzťahy Maďarska s USA.

Amerického ministra Szijjártó ubezpečil, že Spojené štáty sa stále môžu spoliehať na Maďarsko ako na stabilného vojenského spojenca.

Pompeo ocenil dokončenie textu obnovenej dohody o obrannej spolupráci, ktorej pôvodná pochádza z roku 1997. Pripomenul, že Maďarsko nakúpi v USA nové bojové prostriedky. Ministri hovorili aj o diverzifikácii zdrojov energie pre Maďarsko a o posilnení maďarských orgánov v boji proti korupcii.