Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľky bieloruskej opozície si prevzali Sacharovovu cenu

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská drží fotografiu bieloruského politika Mikalaja Statkeviča počas ceremoniálu udeľovania Sacharovovej ceny za slobodu myslenia na rok 2020, 16. decembra 2020 v Európskom parlamente v Bruseli. Foto: TASR/AP

Europarlament víťaza tohoročnej ceny oznámil na zasadnutí 22. októbra.

Brusel 16. decembra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli v stredu na poludnie udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia na rok 2020 predstaviteľom bieloruskej demokratickej opozície. Cenu si na slávnostnú ceremóniu do Bruselu prišla prevziať Sviatlana Cichanovská v sprievode niekoľkých ďalších predstaviteľov bieloruskej opozície.

Sassoli ocenil, že bieloruská demokratická opozícia nevzdala svoj boj a nepodľahla strachu pred represiami. Priznal, že EP obdivuje jej odhodlanie a výdrž. Dodal, že EÚ si dobre uvedomuje, čo sa v tejto krajine deje, vidí odvahu a utrpenie ľudí, prejavy násilia, ale aj odhodlanie občanov žiť v demokratickej a slobodnej krajine.

"Plne vás vo vašom boji podporujeme. Bielorusko sa už nebojí. Bielorusi ukázali, že žiadne represívne orgány nezabránia tomu, že sa píšu nové kapitoly v národných dejinách," vyhlásil.

Cichanovská vo svojom príhovore v pléne EP upozornila, že nie všetci členovia opozičnej Koordinačnej rady mali možnosť pricestovať do Bruselu, lebo niektorí z nich sú vo väzení. Dodala, že Sacharovova cena patrí všetkým tým Bielorusom, ktorí sa nebáli a neboja postaviť sa režimu.

Podľa jej slov sa Bielorusko v roku 2020 zobudilo a zbúralo neviditeľné steny strachu. Pripomenula, že jej spoluobčania od augustových volieb demonštrujú v uliciach miest za svoju slobodu, dôstojnosť a národnú hrdosť. Aj napriek tomu, že čelia zastrašovaniu, zatýkaniu, bitkám, mučeniu čo dokonca zámernému nakazeniu COVID-19 vo väzniciach.

"Cítime pokoru, keď vidíme, že náš príbeh odporu vníma celý svet," uviedla Cichanovská. Dodala, že Bielorusi prekonali strach, zjednotili sa a za svoju slobodu bojujú deň za dňom, týždeň po týždni a mesiac po mesiaci. Zdôraznila, že slobodní ľudia v tomto boji chcú zvíťaziť a zvíťazia, lebo sa chcú slobodne prechádzať po uliciach, oslavovať sviatky s rodinou a živí ich sen o lepšej budúcnosti, kde víťazí spravodlivosť a pravda.

„Bez slobodného Bieloruska nebude ani Európa slobodná," odkázala Cichanovská a vyzvala EÚ a celý svet, aby stáli po boku Bielorusov a podporili ich boj teraz, lebo obrana slobody a demokracie nie je zasahovanie, ale povinnosť každej krajiny, ktorá si váži samu seba.

„Mám len jednoduché želanie: aby sa každý Bielorus, ktorý je vo väzení či v exile, mohol vrátiť domov," uviedla v závere.

Sassoli aj Cichanovská pripomenuli, že slávnostný ceremoniál prostredníctvom online prenosu sledovala aj bieloruská spisovateľka a členka Koordinačnej rady Sviatlana Alexejevičová.

Europarlament víťaza tohoročnej ceny oznámil na zasadnutí 22. októbra. Demokratická opozícia v Bielorusku je zastúpená Koordinačnou radou, ktorá vznikla na základe iniciatívy niekoľkých statočných žien a významných osobností politickej a občianskej spoločnosti v reakcii na volebné podvody počas prezidentských volieb z 9. augusta a proti následným násilným zákrokom vládnuceho režimu voči pokojným demonštrantom.