Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruskí lekári povolili prevoz Navaľného do Nemecka

Na archívnej snímke nemeckí zdravotníci prichádzajú do nemocnice 21. augusta 2020 v Omsku. Foto: TASR/AP

Lekári v nemocnici v Omsku prevoz opozičného politika doteraz odmietali s tým, že nie je v možný z dôvodu jeho nestabilného zdravotného stavu.

Moskva 21. augusta (TASR) - Ruskí lekári povolili v piatok popoludní prevoz kritika Kremľa Alexeja Navaľného z nemocnice v ruskom meste Omsk, kde je od štvrtka hospitalizovaný z dôvodu možnej otravy, do nemocnice Charité v nemeckom hlavnom meste Berlín. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruských zdravotníckych predstaviteľov.

Zástupca primára jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Omsku Anatolij Kaliničenko uviedol, že prevoz Navaľného je už možný, keďže jeho stav sa stabilizoval a bude transportovaný počas piatka.

"Nie sme proti jeho prevozu do inej nemocnice. Nestane sa to okamžite, stane sa to dnes," dodal Kaliničenko, ktorého citovala agentúra TASS.
na archívnej snímke policajti odchádzajú z jednotky intenzívnej starostlivosti, kde leží ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj v sibírskom meste Tomsk vo štvrtok 20. augusta 2020.
Foto: TASR/AP

Nemecko vyslalo v piatok ráno do ruského mesta Omsk záchranárske lietadlo, ktoré malo Navaľného vyzdvihnúť. Lekári v nemocnici v Omsku prevoz opozičného politika doteraz odmietali s tým, že nie je v možný z dôvodu jeho nestabilného zdravotného stavu. Nemeckí lekári však po tom, ako ich k Navaľnému pustili a vyšetrili ho, skonštatovali, že jeho prevoz je možný.

"Nemeckí lekári nemajú žiadne pochybnosti," povedal podľa agentúry DPA v súvislosti s prevozom do Nemecka filmový producent Jaka Bizilj z organizácie Cinema for Peace, ktorá lietadlo s lekármi do Ruska vyslala. Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová na Twitteri napísala, že vďaka vybaveniu lietadla môžu nemeckí lekári Navaľného previezť do Nemecka "okamžite a bezpečne".