Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šojgu: V Rusku bude mobilizovaných 300.000 záložníkov

Na archívnej snímke z 19. apríla 2022 ruský minister obrany Sergej Šojgu počas tlačovej konferencie v Moskve. Foto: TASR/AP

Šéf ruského rezortu obrany tiež oznámil, že v bojoch na Ukrajine zahynulo od 24. februára 5937 ruských vojakov.

Moskva 21. septembra (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu oznámil, že v Rusku bude mobilizovaných 300.000 záložníkov ruských ozbrojených síl. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Šojgu to uviedol po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v stredu v Rusku vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred tým, ako sa v štyroch ukrajinských regiónoch uskutočnia referendá o pripojení k Rusku.

"Bude povolaných 300.000 záložníkov," povedal Šojgu v príhovore v ruskej štátnej televízii, z ktorého citovala agentúra AFP. Dodal, že ide len o zlomok ruských vojakov, ktorých je možné povolať.



Šéf ruského rezortu obrany tiež oznámil, že v bojoch na Ukrajine zahynulo od 24. februára 5937 ruských vojakov. Ide o veľmi zriedkavé priznanie vojenských strát zo strany Moskvy, píše AFP. Šojgu dodal, že Rusko na Ukrajine "nebojuje ani tak proti Ukrajine, ako proti kolektívnemu Západu".

Referendá o pričlenení sa k Rusku, v termíne od 23. do 27. septembra, ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických "republík" na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej –, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.