Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Strategické ukrajinské mesto Mariupol je blokované ruskými silami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zatiaľ hľadáme riešenia humanitárnych problémov a všetky možné spôsoby, ako dostať Mariupol spod blokády, napísal na webovej komunikačnej sieti Telegram mariupolský starosta Vadim Bojčenko.

Kyjev 5. marca (TASR) - Ukrajinské strategické prístavné mesto Mariupol je po niekoľkých dňoch "bezohľadných" útokov pod "blokádou" ruskej armády. Oznámil to v sobotu jeho starosta a vyzval na vytvorenie humanitárneho koridoru.

TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

"Zatiaľ hľadáme riešenia humanitárnych problémov a všetky možné spôsoby, ako dostať Mariupol spod blokády," napísal na webovej komunikačnej sieti Telegram mariupolský starosta Vadim Bojčenko.

"Našou prioritou je nastolenie prímeria, aby sme mohli obnoviť životne dôležitú infraštruktúru a zriadiť humanitárny koridor, ktorým sa do mesta dostanú potraviny a lieky," dodal.

Mariupol sa nachádza na pobreží Azovského mora a má približne 450.000 obyvateľov. Mesto je ostreľované ruskými silami a odrezané od zásob pitnej vody aj elektrického prúdu, pričom jeho obyvateľov sužuje chladné počasie.

Obsadením Mariupolu by ruské invázne sily získali strategickú výhodu - spojilo by ich to s vojskami prichádzajúcimi z anektovaného Krymského polostrova, ako aj s jednotkami v proruskej separatistickej oblasti Donbas na východe Ukrajiny.

Ruská armáda už obsadila kľúčové strategické prístavné mestá Berďansk a Cherson.

Mariupolský starosta v priebehu tohto týždňa obvinil ruských vojakov z toho, že v meste zničili mosty a vlaky, aby tak zabránili obyvateľom odísť, informuje AFP.

"Naše domovské mesto a naše rodiny už päť dní čelia bezohľadným útokom," napísal v sobotu Bojčenko na Telegrame a vyzval obyvateľov na pokračujúci odpor.

Mariupolské úrady tiež obvinili ruské vojská z vytvárania "humanitárnej katastrofy", uvádza denník The Guardian.

"Toto je genocída nášho národa. Títo pokrytci prišli 'zachrániť' rusky hovoriacich občanov Mariupola a regiónu. Zariadili však vyhladenie Ukrajincov - obyvateľov Mariupola ruského, ukrajinského, gréckeho a iného pôvodu," vyhlásil predtým Bojčenko.