Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súd uznal hrdinu z Hotelu Rwanda za vinného z financovania terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeho rodina, príbuzní a tím obhajcov odmietli celý proces ako politický. Od marca sa Rusesabagina odmietal zúčastňovať na pojednávaniach.

Kigali 20. septembra (TASR) – Súd v rwandskom hlavnom meste Kigali v pondelok vyniesol rozsudok nad aktivistom a kritikom vlády Paulom Rusesabaginom, ktorého konanie počas genocídy v krajine poslúžilo ako námet pre film Hotel Rwanda. Súd ho uznal za „vinného z financovania terorizmu". Informovala o tom agentúra AFP.

„(Rusesabagina) založil teroristickú organizáciu Front národného oslobodenia (FLN), ktorá zaútočila na Rwandu, a finančne podporoval teroristické aktivity," povedala sudkyňa Beatrice Mukamurenziová.

Výška trestu nebola bezprostredne po vynesení rozsudku známa. Prokuratúra minulý mesiac pre Rusesabagina žiadala doživotný trest.

Šesťdesiatsedemročného bývalého manažéra hotela Hôtel des Mille Collines v Kigali preslávil hollywoodsky film z roku 2004 o tom, ako zachránil vyše 1200 ľudí, ktorí počas genocídy v Rwande našli útočisko v jeho hoteli. Genocída v Rwande si v roku 1994 vyžiadala viac než 800.000 obetí, väčšinu z nich tvorili príslušníci etnickej menšiny Tutsiov.

Samotný Rusesabagina, príslušník etnika Hutuov, sa neskôr stal významným kritikom rwandského prezidenta Paula Kagameho a od roku 1996 žil v exile v USA a Belgicku. Zadržali ho v auguste minulého roka po tom, ako lietadlo, ktorým letel do Burundi, pristálo v rwandskom Kigali, čo jeho stúpenci označili za únos.

Jeho rodina, príbuzní a tím obhajcov odmietli celý proces ako politický. Od marca sa Rusesabagina odmietal zúčastňovať na pojednávaniach. Nezúčastnil sa ani na pondelkovom vynášaní rozsudku.