Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusko zničilo priehradu Kachovka, pre záplavy evakuujú ľudí

Na tomto obrázku prevzatom z videa zverejneného ukrajinským prezidentským úradom voda preteká cez prielom v priehrade Kachovka v Kachovke na Ukrajine v utorok 6. júna 2023. Foto: TASR/AP

Prokudin podľa agentúry DPA uviedol, že evakuácie sa začali na ľavom brehu rieky Dneper (ukr. Dnipro), kde sa nachádza aj oblastná metropola Cherson.

Kyjev 6. júna (TASR/Teraz.sk) - Ruskom okupované mesto Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti je po poškodení tamojšej priehrady "zaplavené", uviedli v utorok ruské tlačové agentúry. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Ruskom dosadené úrady podľa agentúry DPA vyhlásili v meste núdzový stav. Hladina vody tam medzičasom vystúpila do výšky 12 metrov, povedal Moskvou vymenovaný primátor Novej Kachovky Vladimir Leontiev pre ruskú štátnu televíziu.

"Mesto je zaplavené," potvrdil. Pod vodou je aj totálne zničená vodná elektráreň, ktorá sa nachádza pri priehrade. Na Ruskom okupovanom brehu rieky Dneper záplavy podľa Leontieva postihli dovedna 600 domov a tri obce.




RE: Po zničení priehrady Nova Kachovka hrozí humanitárna a ekologická kríza



Najvyšší lídri Rady Európy (RE) v utorok odsúdili zničenie priehrady Nova Kachovka v Chersonskej oblasti na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR.

Minister zahraničných vecí Lotyšska a predseda Výboru ministrov Rady Európy Edgars Rinkevičs, predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Tiny Kox a generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová v spoločnom vyhlásení v mene 46-člennej organizácie dôrazne odsúdili zničenie priehrady na Dnepri.

"Takýto neuvážený čin viedol k vysídleniu mnohých civilistov, ohrozil ich živobytie a vytvoril riziko ďalšej nezmyselnej humanitárnej krízy. Veľmi nás znepokojujú aj potenciálne nebezpečné dôsledky na životné prostredie, energetickú bezpečnosť a jadrovú bezpečnosť, ktoré môžu presahovať hranice Ukrajiny," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Rada Európy pripomenula, že priehrada Nova Kachovka je okupovaná od prvých dní "brutálnej, neopodstatnenej a nevyprovokovanej" agresie Ruskej federácie proti Ukrajine.

"Rusko nesie plnú zodpovednosť za porušovanie medzinárodného humanitárneho práva a vojnové zločiny vrátane útokov na civilnú a kritickú infraštruktúru. Rada Európy je odhodlaná podporovať a presadzovať národné a medzinárodné snahy o zabezpečenie zodpovednosti," píše sa vo vyhlásení.

Rinkevičs, Kox a Pejčinovičová Buričová spresnili, že už čoskoro bude spustený medzinárodný register škôd spôsobených agresiou Ruskej federácie proti Ukrajine, ako prvý nevyhnutný a právne záväzný prvok budúceho medzinárodného kompenzačného mechanizmu.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)


Ukrajinská armáda: Zničenie priehrady nezastaví oslobodzovanie okupovaných území


Zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti nezabráni ukrajinským ozbrojeným silám v opätovnom dobytí Ruskom okupovaných území Ukrajiny, uviedla v utorok vo vyhlásení ukrajinská armáda. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Ukrajina disponuje "všetkými potrebnými plavidlami a pontónovými mostmi na prekonanie vodných prekážok," uvádza sa vo vyhlásení oddelenia armády pre strategickú komunikáciu.

Ruskí okupanti vyhodili Kachovskú priehradu do vzduchu "zo strachu pred ukrajinskou armádou," uviedli ozbrojené sily Kyjeva na platforme Telegram. Ruskí vojaci podľa nich totiž inak nedokázali čeliť profesionálne vycvičeným Ukrajincom vybaveným najnovšími zbraňami.

Na Ukrajine sa očakáva dlho ohlasovaná protiofenzíva, ktorej časový plán ani konkrétny smer nie sú známe, pripomína DPA. Dolný tok rieky Dneper sa mohol v dôsledku zničenia Kachovskej priehrady stať takmer nepriechodným, preto sú vojenské dôsledky tejto udalosti zatiaľ nepredvídateľné, podotkla armáda. Ako dodala, Ukrajina je pripravená na obnovu oblastí, ktoré budú oslobodené spod ruskej okupácie, uvádza DPA.

Ukrajina: Po zničení priehrady sa do Dnepra dostalo 150 ton motorového oleja


Ukrajina v utorok uviedla, že po zničení Kachovskej priehrady v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa do rieky Dneper dostalo 150 ton motorového oleja, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

"V dôsledku explózie sa do rieky Dneper dostalo 150 ton motorového oleja," uviedla ukrajinská prezidentská poradkyňa pre oblasť komunikácie Daria Zarivnová na sociálnych sieťach.

Kyjev už predtým uviedol, že poškodenie priehrady spôsobilo okrem ohrozenia civilného obyvateľstva aj rozsiahlu ekologickú katastrofu a jeho dôsledky sú už teraz "katastrofálne".

Z poškodenia priehrady Nova Kachovka, ku ktorému došlo v utorok, sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Ukrajina obvinila Rusko, že priehradu zničilo, aby spomalilo ofenzívne akcie ukrajinskej armády v oblasti. Moskva zo zodpovednosti za poškodenie priehrady viní jednotky Kyjeva, ktoré ju vraj ostreľovali.

Ukrajina už ohlásila evakuácie civilného obyvateľstva z postihnutej oblasti. Ukrajinské ministerstvo vnútra podľa denníka The Guardian uviedlo, že Rusko ostreľuje oblastnú metropolu Cherson v čase, keď tam prebieha evakuácia civilistov. Podľa tamojších médií tam utrpeli v dôsledku ruského ostreľovania zranenia dvaja policajti. Denník pripomína, že informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Ukrajina: Vodná elektráreň pri priehrade Nova Kachovka je úplne zničená


Vodná elektráreň nachádzajúca sa pri poškodenej priehrade Nova Kachovka na rieke Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola úplne zničená, vyplýva z utorkových vyjadrení ruských i ukrajinských predstaviteľov. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Je "zrejmé", že oprava zničenej vodnej elektrárne nie je možná, povedal Moskvou dosadený primátor Novej Kachovky Vladimir Leontiev pre štátnu televíziu.

Ukrajinský operátor spomínanej vodnej elektrárne taktiež potvrdil, že hydroelektráreň bola totálne zničená.

Na videosnímke voda vyteká z poškodenej priehrady Nova Kachovka 6. júna 2023 na juhu Ukrajiny. Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka na rieke Dneper v južnej Chersonskej oblasti, a nariadila evakuácie ľudí zo záplavových zón.
Foto: TASR/AP


Poškodenie priehrady vyvolalo obavy zo zaplavenia obývaných oblastí a rizika vzniku jadrovej katastrofy. Ukrajinské úrady už informovali o začatí evakuácie civilistov z krízových zón okolo priehrady. Podľa Moskvou dosadených úradov však nebezpečenstvo väčším ukrajinským populačným centrám v oblasti nehrozí.

"Voda stúpla," citovali Leontieva ruské štátne tlačové agentúry. Ako však dodal, evakuácia civilistov z oblasti zatiaľ "nebola potrebná".

Ukrajina: V ohrozenej zóne pri priehrade je 16.000 ľudí; zaplavilo viacero dedín


Viacero dedín zostalo "úplne alebo čiastočne" zaplavených po poškodení Ruskom okupovanej priehrady Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Evakuácie civilistov z postihnutých lokalít v povodí rieky Dneper sa už začali, uviedli v utorok tamojšie ukrajinské úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"V kritickej zóne na pravom brehu v Chersonskej oblasti je približne 16.000 ľudí," spresnil na sociálnych sieťach ukrajinský gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin.

Ako dodal, k záplavám v dôsledku poškodenia priehrady došlo v ôsmich oblastiach pozdĺž Dnepra a upozornil, že hladina vody môže do piatich hodín dosiahnuť kritickú úroveň.

Prokudin podľa agentúry DPA uviedol, že evakuácie sa začali na ľavom brehu rieky Dneper (ukr. Dnipro), kde sa nachádza aj oblastná metropola Cherson.

Priehrada Nova Kachovka, ktorú ruské sily obsadili na začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu, do veľkej miery zásobuje vodou ukrajinský Krymský polostrov, nelegálne anektovaný Moskvou ešte v roku 2014, pripomína AFP.

Priehrada bola na rieke Dneper vybudovaná za sovietskej éry v roku 1965. Ide o jednu z najväčších stavieb tohto druhu na Ukrajine.

Rusko na začiatku invázie vo februári minulého roka obsadilo aj Chersonskú oblasť, počas uplynulej jesene sa však ukrajinskej armáde podarilo sčasti ju oslobodiť - vrátane rovnomenného hlavného mesta Cherson. Priehrada Nova Kachovka však zostala pod kontrolou ruských jednotiek. Pred možnou sabotážou na priehrade Nová Kachovka varujú ukrajinské úrady už niekoľko mesiacov, píše DPA.

Ukrajina tvrdí, že poškodenie priehrady zvýšilo hrozbu jadrovej katastrofy


Ukrajina v utorok obvinila Moskvu zo zničenia priehrady Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti s cieľom spomaliť ukrajinskú ofenzívu, pričom upozornila, že následky tohto kroku "sú už teraz katastrofálne". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Cieľ teroristov je zjavný - vytvoriť prekážky pre ofenzívne akcie ozbrojených síl," uviedol ukrajinský prezidentský poradca Myhajlo Podoľak.

Ako zároveň upozornil, stúplo aj riziko jadrovej katastrofy, poškodená priehrada sa totiž nachádza zhruba 150 kilometrov od Záporožskej jadrovej elektrárne.

Na satelitnej snímke zverejnenej Maxar Technologies priehrada Nova Kachovka 5. júna 2023 na juhu Ukrajiny.
Foto: TASR/AP


"Svet sa opäť raz ocitol na pokraji nukleárnej katastrofy, pretože Záporožská jadrová elektráreň stratila svoj zdroj chladenia. A toto nebezpečenstvo teraz rapídne stúpa," dodal Podoľak.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni v utorok medzitým uviedla, že "neexistuje bezprostredné jadrové bezpečnostné riziko" v elektrárni v Záporoží, ktorá je najväčším zariadením takéhoto typu v Európe.

"MAAE si je vedomé správ o poškodení priehrady Nova Kachovka na Ukrajine; experti MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni podrobne monitorujú situáciu; v elektrárni momentálne nie je bezprostredná jadrová bezpečnostná hrozba," uviedla agentúra na sociálnej sieti Twitter.

Ukrajina po poškodení priehrady žiada o mimoriadne zasadanie OSN


Kyjev požiadal v utorok o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v reakcii na čiastočné zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ukrajina vyzýva na mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN a predkladá otázku tohto ruského teroristického činu (aj) Rade guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE)," uviedol vo vyhlásení ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Podľa Ruskom menovaného primátora Novej Kachovky Vladimira Leontieva hladina vody Dnepra stále stúpa. Ako dodal, tamojšie úrady poslali 53 autobusov, aby evakuovali obyvateľov Novej Kachovky i dvoch neďalekých obcí do bezpečia.

"Zorganizujeme dočasné ubytovanie s teplou stravou," povedal s tým, že "pomoc bude poskytnutá každému, kto ju bude potrebovať".

Reportér ruskej štátnej televízie zo zaplaveného námestia Novej Kachovky uviedol, že voda stúpa okolo sochy Lenina, ktorú tam vztýčili moskovské sily po ovládnutí tohto mesta v prvý deň svojej ofenzívy.

Michel: Rusko sa bude zodpovedať za zničenie ukrajinskej priehrady


Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok uviedol, že je "šokovaný" útokom na priehradu Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti a prisľúbil, že voči Rusku bude vyvodená zodpovednosť za "vojnový zločin" ničenia civilnej infraštruktúry. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Som šokovaný bezprecedentným útokom na priehradu Nova Kachovka. Ničenie civilnej infraštruktúry sa jasne kvalifikuje ako vojnový zločin - a budeme za to brať Rusko a jeho predstaviteľov na zodpovednosť," napísal Michel na sociálnych sieťach.

Evakuácie civilistov z postihnutých lokalít v povodí rieky Dneper sa už začali, uviedli v utorok tamojšie ukrajinské úrady. V kritickej zóne v okolí priehrady sa podľa nich nachádza približne 16.000 civilistov.

Podľa Moskvou dosadených úradov v oblasti však "neexistuje hrozba" zaplavenia väčších populačných centier v dôsledku poškodenia priehrady, píše AFP.

"Zvýšenie hladiny vody pod vodnou elektrárňou predstavuje úroveň od dvoch do štyroch metrov, čo neohrozuje veľké obývané centrá," vyhlásil šéf miestnej samosprávy v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti Andrej Alexejenko.

Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka na rieke Dneper v južnej Chersonskej oblasti, a nariadila evakuácie ľudí zo záplavových zón. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Priehrada sa nachádza v tej časti Chersonskej oblasti, ktorú okupujú ruské sily.

Ukrajina vyzvala obyvateľov ďalej popri rieke Dneper, aby sa evakuovali, a varovala pred záplavami na územiach po prúde.

Ukrajinské ministerstvo vnútra apelovalo na obyvateľov desiatich dedín na pravom brehu rieky a niektorých častí mesta Cherson, aby si zhromaždili základné dokumenty a domáce zvieratá, vypli domáce spotrebiče a odišli. Zároveň ministerstvo varovalo pred prípadnými dezinformáciami.

Šéf vojenskej správy Chersonskej oblasti Olexander Prokudin vo videu zverejnenom v aplikácii Telegram krátko pred 07.00 h povedal: "Ruská armáda spáchala ďalší teroristický čin." A varoval, že voda dosiahne do piatich hodín "kritickú výšku hladiny".

Na satelitnej snímke zverejnenej Maxar Technologies priehrada Nova Kachovka 5. júna 2023 na juhu Ukrajiny.
Foto: TASR/AP


Kachovská vodná elektráreň


Kachovská vodná elektráreň tvorí šiesty, posledný stupeň z kaskád na rieke Dneper. Nachádza sa v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, päť kilometrov od mesta Nova Kachovka, v ktorom žije viac ako 40-tisíc obyvateľov. Dĺžka hrádze je 447 metrov a inštalovaný výkon je 334,8 MW. Práve touto vodnou elektrárňou sa začína Severo-krymský kanál, do veľkej miery zásobujúci vodou ukrajinský Krymský polostrov, nelegálne anektovaný Moskvou v roku 2014.

Rozhodnutie o výstavbe vodnej elektrárne padlo v septembri 1950. Objekt sa zaradil medzi veľké stavby sovietskeho režimu a objavil sa aj na poštovej známke. V súvislosti s výstavbou a následnou prevádzkou elektrárne vzniklo aj mesto Nová Kachovka.

Na výstavbe vodnej elektrárne pracovalo približne 12.000 ľudí, ďalej viac ako 30 bagrov, 100 buldozérov, 75 žeriavov a 14 parných lokomotív. V roku 1955 spustili do prevádzky prvý agregát, pričom vodné dielo začalo plnú prevádzku v októbri 1956.

Sovietsky vedci odhadli dôsledky možného pretrhnutia kachovskej hrádze už v roku 1985. Tieto informácie však boli okamžite označené za "prísne tajné", aby nevyvolali paniku. V súčasnosti už utajené nie sú. Vyplýva z nich, že v prípade pretrhnutia hrádze Kachovskej vodnej elektrárne by sa s rýchlosťou 25 km/h spustila päť metrov vysoká vlna. Zaliala by všetky obce, ktoré by jej stáli v ceste a o dve hodiny by zasiahla Cherson. Voda by postupne pritekala počas 14 hodín, pričom by zatopila rozsiahle územia. Ruská tlačová agentúra TASS uviedla, že po zničení hrádze elektrárne by mohlo byť zaplavených až 80 obcí.

Správy o útokoch na vodnú elektráreň Kachovka, ktorú okupujú ruské invázne sily, sa začali objavovať už v októbri minulého roku. Ruský generál Sergej Surovikin vtedy vyhlásil, že na hrádzu elektrárne sa pripravuje raketový útok. O dva dni neskôr obvinil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Moskvu zo zamínovania Kachovskej priehrady. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) taktiež varoval, že Rusko zrejme pripravuje na túto priehradu útok "pod falošnou vlajkou", z ktorého by následne obvinilo Ukrajinu.