Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský režisér Sencov údajne ukončil hladovku

Na archívnej snímke z 25. augusta 2015 ukrajinský režisér Oleh Sencov. Foto: TASR/AP

Držal ju od 14. mája a chcel ňou dosiahnuť prepustenie všetkých 65 Ukrajincov väznených v Rusku - vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami.

Moskva 5. októbra (TASR) - Advokáti a príbuzní v Rusku odsúdeného a väzneného ukrajinského režiséra Oleha Sencova zatiaľ nepotvrdili správu, že po 145 dňoch v piatok ukončil protestnú hladovku. Píše o tom internetová stránka ukrajinského týždenníka Zerkalo nedeli.

O ukončení Sencovovej hladovky informoval v piatok námestník riaditeľa ruskej Federálnej služba pre výkon trestu (FSIN) Valerij Maximenko.

"Áno, ukončil hladovku. Najlepší dietológovia z Moskvy vypracovali preňho špeciálny plán, ktorým ho postupne vyvedú z hladovky," spresnil Maximenko.

Sencov, odsúdený v Rusku na 20 rokov väzenia, chcel odmietaním jedla dosiahnuť prepustenie všetkých 65 Ukrajincov väznených v Rusku - vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami.

Spravodajský server uvedeného periodika (zn.ua) však uviedol, že ani Sencovovi právnici, ani jeho sestra či sesternica Nataľja Kaplanová správy o ukončení hladovky zatiaľ nepotvrdili. Nepotvrdila ich ani prvá podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková, ktorá sa zaoberá aj problematikou vydania ukrajinských väzňov v Ruska.

Portál Hromadske.ua zase napísal, že režisér Askoľd Kurov, ktorý je momentálne v ruskom meste Labytnangi na severozápadnej Sibíri a čaká na Sencovovho advokáta Dmitrija Dinzeho, tiež nemá takéto informácie. Dnes pritom mal rozhovor s námestníkom riaditeľa väzenského tábora Labytnangi, ktorý "sa ani slovkom nezmienil o ukončení Sencovovej hladovky". Podľa tohto spravodajského servera sa Dinze v piatok má stretnúť so Sencovom.

Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) pre Jamalskonenecký autonómny okruh pritom zverejnila oficiálne vyhlásenie, že Sencov ukončil hladovku.

Sencov podľa FSIN dal písomný súhlas, že bude znova prijímať stravu. Preto sa podľa FSIN uskutočnila konzultácia s "najlepšími moskovskými dietológmi, aby bolo preňho vypracované čo najoptimálnejšie menu".

Jedálniček obsahuje všetko potrebné na to, aby sa Sencov dostal zo stavu poznamenaného dlhým odmietaním plnohodnotnej stravy. Vo vyhlásení FSIN sa však neuvádzajú nijaké dátumy a nie je tam ani fotokópia prípadného Sencovom podpísaného dokumentu, konštatoval Zn.ua.

Informáciu o tom, že Sencov ukončil hladovku, zverejnil aj predseda Rady pre ľudské práva pri kancelárii ruského prezidenta Michail Fedotov. Podľa neho Sencov napísal vyhlásenie o ukončení hladovky v prítomnosti svojich advokátov vo väzenskom tábore. Fedotova o tom informovala FSIN a on toto Sencovovo vyhlásenie privítal.

Sencova zatkli 11. mája 2014 po ruskej okupácii ukrajinského polostrova Krym, kde sa narodil a žil. O rok neskôr ho v procese, ktorý ľudskoprávne organizácie považujú za vykonštruovaný, obvinili z extrémizmu a teroristických aktivít a poslali na 20 rokov do trestaneckej kolónie.

Po tom, ako v polovici mája vo väzení vyhlásil protestnú hladovku, sa v jeho kauze angažovali mnohí západní politici a ľudskoprávne a medzinárodné organizácie, ktoré vyvíjali na Rusko tlak, aby Sencova prepustilo.

Na jeho prepustenie vyzvali Rusko aj filmári z celého sveta. Okrem iných napríklad režiséri Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová a Aki Kaurismäki. Za Sencova sa postavili aj známi herci ako Johnny Depp či Meryl Streepová.

Kremeľ ho oslobodiť odmieta, podobne ako prezident Vladimir Putin zamietol žiadosť Sencovovej matky o milosť pre svojho syna.