Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

USA vetovali rezolúciu OSN vyzývajúcu na prímerie v Pásme Gazy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trinásť z 15 členov Bezpečnostnej rady hlasovalo za rezolúciu, USA proti a Veľká Británia sa zdržala hlasovania.

New York 8. decembra (TASR) - Spojené štáty v piatok vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzývala na okamžité humanitárne prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Trinásť z 15 členov Bezpečnostnej rady hlasovalo za rezolúciu, USA proti a Veľká Británia sa zdržala hlasovania.

Zástupca americkej veľvyslankyne pri OSN Robert Wood po hlasovaní kritizoval radu za to, že neodsúdila cezhraničný útok Hamasu na juh Izraela zo 7. októbra a neuznala právo Izraela brániť sa. Vyjadril presvedčenie, že zastavenie vojenských operácii Izraela by zasialo semienka pre ďalšiu vojnu, pretože Hamas nemá záujem o trvalý mier s cieľom dosiahnuť riešenie na úrovni dvoch štátov.

Generálny tajomník OSN António Guterres, ako aj mnohí členovia Bezpečnostnej rady požadovali v piatok okamžité humanitárne prímerie v Gaze. Spojené štáty však zopakovali svoj nesúhlas napriek priamej výzve arabských diplomatov, čím prakticky odsúdili akékoľvek kroky najmocnejšieho orgánu OSN na neúspech.

Vedúci diplomati arabských a moslimských krajín v piatok počas návštevy Washingtonu vyzvali na ukončenie bojov v Pásme Gazy. "Považujeme za absolútne nevyhnutné okamžite ukončiť boje," vyhlásil v mene skupiny krajín saudskoarabský minister zahraničných vecí Fajsal bin Farhán a apeloval na Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala rezolúciu žiadajúcu zastavenie bojov.

Guterres zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady po dvoch mesiacoch bojov, pri ktorých prišlo v Pásme Gazy o život vyše 17.000 ľudí. Tieto údaje uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze, riadené militantným hnutím Hamas.