Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý šéf americkej diplomacie Colin Powell

Colin Powell, archívne foto. Foto: TASR/AP

Počas funkčného obdobia republikánskeho prezidenta Georgea Busha mladšieho stál Powell na čele rezortu diplomacie.

Washington 18. október (TASR) – Vo veku 84 rokov zomrel bývalý americký minister zahraničných vecí Colin Powell. Jeho rodina to oznámila v pondelok s tým, že príčinou úmrtia boli komplikácie spojené s COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

„Prišli sme o pozoruhodného a milujúceho manžela, otca, dedka a veľkého Američana," uviedla Powellova rodina vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach.

Powell zomrel v pondelok v Národnom vojenskom zdravotnom stredisku Waltera Reeda (WRNMMC) v meste Bethesda v štáte Maryland.

Televízia CNN pripomenula, že Colin Powell bol prvým šéfom americkej diplomacie tmavej pleti. Podľa politológov počas výkonu tejto funkcie pomohol formovať americkú zahraničnú politiku v „posledných rokoch 20. storočia a v prvých rokoch 21. storočia".

Powell bol profesionálny vojak, veterán vojny vo Vietname. Neskôr pôsobil ako poradca prezidenta Ronalda Reagana pre otázky národnej bezpečnosti. Známy sa stal v roku 1991, keď počas úradovania Georga Busha staršieho velil americkým jednotkám počas vojny v Perzskom zálive. V súvislosti s voľbami v roku 1992 sa kvôli jeho popularite medzi Američanmi špekulovalo aj o jeho kandidatúre na post prezidenta USA. Niekoľko mesiacov pôsobil aj v administratíve odstupujúceho prezidenta Billa Clintona. Počas funkčného obdobia republikánskeho prezidenta Georgea Busha mladšieho stál Powell na čele rezortu diplomacie.