Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Lídri krajín po celom svete odsúdili pondelňajšie útoky vo Viedni

Policajti hliadkujú po streľbe v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson na Twitteri napísal, že ním útok hlboko otriasol. Británia je podľa jeho vyjadrení v myšlienkach pri Rakúšanoch.

Londýn/Tel Aviv/Moskva 3. novembra (TASR) - Lídri Spojeného kráľovstva, Izraela a Ruska odsúdili pondelňajší teroristický útok v centre Viedne, pri ktorom prišli o život najmenej štyri osoby. Takisto vyjadrili podporu i pripravenosť na spoluprácu v boji s terorizmom. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na Twitteri napísal, že Izrael odsudzuje brutálny útok vo Viedni a vyjadruje Rakúsku "úplnú" solidaritu. "Civilizovaní ľudia všade na svete sa musia zjednotiť, aby porazili barbarstvo znovu ožívajúceho islamistického terorizmu," uviedol.

Na videosnímke policajtka zasahuje na mieste po streľbe neďaleko synagógy 2. novembra 2020 vo Viedni.
Foto: TASR/AP


"V našich myšlienkach a modlitbách stojíme pri Rakúšanoch," napísal na Twitteri izraelský prezident Reuven Rivlin a dodal, že Izrael situáciu v súvislosti s útokmi "sleduje so znepokojením".

Britský premiér Boris Johnson na Twitteri napísal, že ním útok "hlboko otriasol". Británia je podľa jeho vyjadrení v myšlienkach pri Rakúšanoch.

"Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil pripravenosť Ruska na posilnenie spolupráce s Rakúskom a ďalšími členmi svetového spoločenstva v boji so všetkými formami i prejavmi terorizmu," uvádza sa v tlačovom vyhlásení Kremľa.

Putin označil streľbu vo Viedni za "krutý a cynický" zločin, ktorý opäť potvrdil neľudskú povahu terorizmu". Uviedol to v kondolenčnom telegrame adresovanom rakúskemu kancelárovi Sebastianovi Kurzovi a rakúskemu prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi.

Putin zároveň "vyjadril presvedčenie, že sily teroru nevyvolajú nezhody a nepriateľstvo medzi ľuďmi rozličných náboženstiev", uviedol Kremeľ na svojej webovej stránke.

"Nenávisť našimi spoločnosťami nepohne a Európa bude pevne stáť voči terorizmu," napísal na Twitteri španielsky premiér Pedro Sánchez. Takisto vyjadril súcit s rodinami obetí a solidaritu s Rakúšanmi.

"Spojené štáty ostro odsudzujú teroristický útok vo Viedni," napísal na Twitteri americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Teroristický útok vo Viedni odsúdili i kandidáti v utorkových amerických prezidentských voľbách Joe Biden a Donald Trump.

Strelci spustili v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí v centre Viedne. Najmenej štyri osoby prišli o život.

Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchatelia mali útočné pušky.

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v utorok ráno povedal, že teroristický útok v centre Viedne mal islamistický motív.

EÚ by mala zaviesť zákon podobný tzv. vlasteneckému zákonu v USA, tvrdí Di Maio



Európska Únia by mala zaviesť zákon podobný tzv. vlasteneckému zákonu (Patriot Act) platnému v Spojených štátoch amerických na ochranu pred terorizmom, tvrdí taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio v reakcii na vražedné útoky vo Viedni a v Nice. Informáciu priniesla agentúra DPA.

"Mali by sme sa zamyslieť nad niečím väčším, čo by pokrylo celú EÚ: napríklad niečo ako vlastenecký zákon v USA," uviedol Di Maio na sociálnej sieti Facebook.

"O záležitosti budem v najbližších dňoch hovoriť s mojimi partnermi (z členských krajín EÚ)," dodal. Zároveň vyzval na prísnejšie monitorovanie mešít a "nelegálnych migračných tokov".

Vlastenecký zákon v Spojených štátoch prijali po sérii teroristických útokov, ktoré sa odohrali 11. septembra 2001. Tento zákon, kritizovaný ľudskoprávnymi aktivistami a hnutiami pre občianske slobody, dal americkej vláde širokú škálu právomocí v oblasti sledovania dát a monitorovania domácej a medzinárodnej komunikácie.


Šéf NATO odsúdil teroristické útoky v Rakúsku a Afganistane



Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok odsúdil útoky v Afganistane a Rakúsku, ktoré sú oba spájané s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), informovala agentúra DPA.

Oba útoky sú "pripomenutím toho, že terorizmus ovplyvňuje všetkých, ako aj toho, že v boji proti Islamskému štátu je dôležité pokračovať", uviedol Stoltenberg. Zároveň vyjadril sústrasť tým, ktorých tieto útoky zasiahli.

V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer pre stanicu ORF potvrdil, že streľba bola teroristickým útokom, do ktorého bolo zapojených viacero páchateľov. Útok si okrem mŕtvych vyžiadal aj viacero ťažko zranených.

Nehammer takisto oznámil, že 20-ročný muž s rakúskym i severomacedónskym občianstvom bol v minulosti trestne stíhaný v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii.

V pondelok zároveň došlo k útoku na podujatie zorganizované afganskou vládou na univerzite v metropole Kábul, ktorý si vyžiadal najmenej 22 mŕtvych a rovnaký počet zranených. K zodpovednosti za útok sa neskôr prihlásil Islamský štát.


Teroristický útok vo Viedni odsúdili Trump i Turecko



Americký prezident Donald Trump odsúdil pondelkový teroristický útok v rakúskej metropole Viedeň, pri ktorom podľa aktualizovaných údajov zahynuli štyria civilisti. Tento útok bol podľa Trumpa "ďalším podlým teroristickým činom v Európe", informovala v utorok tlačová agentúra DPA.

"Modlíme sa za Viedenčanov. Tieto hrozné útoky na nevinných ľudí sa už musia skončiť. Spojené štáty stoja pri Rakúsku, Francúzsku a celej Európe v boji proti teroristom vrátane tých radikálnych islamistických," napísal Trump na sociálnej sieti Twitter.

K odsúdeniu útoku sa pridalo aj Turecko.

"So zarmútením sme prijali správy, že teroristický útok vo Viedni si vyžiadal mŕtvych a zranených. Ostro odsudzujeme tento čin a vyjadrujeme sústrasť rodinám tých, ktorí prišli o svoje životy, a zraneným prajeme skoré uzdravenie. Turecko ako krajina, ktorá desaťročia zápasí s rozličnými formami terorizmu, vyjadruje solidaritu s rakúskym ľudom," uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Polícia v utorok ráno informovala, že pri útoku zahynuli traja okoloidúci - dvaja muži a žena. Medzitým potvrdili štvrtú obeť - ženu, ktorá zomrela po prevoze do nemocnice. Zranenia pri útoku utrpelo ďalších najmenej 15 ľudí vrátane jedného policajta. Ten skončil s ťažkými zraneniami.

Útočníka polícia zastrelila. Podľa rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera išlo o stúpenca extrémistickej organizácie Islamský štát. Bol vyzbrojený útočnou puškou, mal na sebe atrapu vesty s výbušninami a zjavne chcel spôsobiť paniku, uviedol Nehammer.

Podľa ministra spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista. V meste je momentálne nasadených zhruba 1000 policajtov. Úrady varovali obyvateľov, aby sa vyhýbali centru metropoly.

Strelci spustili v pondelok približne o 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusovej epidémie. K útokom došlo na šiestich miestach vrátane synagógy.

Szijjártó k útoku vo Viedni: Európa sa musí chrániť pred nepríčetným násilím



Európa a európske národy sa musia chrániť pred rozmáhajúcim sa nepríčetným násilím, v opačnom prípade nastanú obrovské problémy, reagoval v utorok na pondelňajšie útoky vo Viedni maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Forenzní technici zaisťujú dôkazy na mieste pondelkovej streľby v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020.
Foto: TASR/AP


"Náš kontinent zasiahla zarážajúca vlna teroru. Prišiel čas, aby sa Európa zomkla voči tým, čo sa vyhrážajú terorom, i voči teroristom. Musíme si uvedomiť, že je ohrozená bezpečnosť Európy a spolu s ňou aj európsky životný štýl," dodal šéf diplomacie vo vyjadrení na Facebooku, v ktorom vyslovil podporu "rakúskym priateľom".

Útok vo Viedni odsúdila aj Merkelová, Nemecko sprísňuje režim na hraniciach



Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyjadrila šok nad pondelňajším teroristickým útokom v rakúskej metropole Viedeň a solidaritu s občanmi susednej krajiny v boji proti "islamistickému terorizmu". Informovala o tom agentúra Reuters.

"V týchto ťažkých hodinách, keď sa Viedeň stala terčom teroristického násilia, som myšlienkami s tamojšími obyvateľmi a bezpečnostnými silami, ktoré sa postavili nebezpečenstvu," uviedla Merkelová vo vyhlásení, ktoré zverejnil jej hovorca na Twitteri.

"My Nemci vyjadrujeme súcit a solidaritu s našimi rakúskymi priateľmi. Boj proti islamistickému terorizmu je naším spoločným bojom," dodala.


Policajt hliadkuje pred vchodom na parkovisko s rozbitými sklenenými výplňami po streľbe v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020.
Foto: TASR/AP


V súvislosti s útokom Nemecko zintenzívnilo kontroly na svojich hraniciach s Rakúskom. Sprísnené hraničné kontroly sú teraz "taktickou prioritou" policajných zložiek, uviedol hovorca nemeckej polície.


Usmrtený páchateľ bol stúpencom IS, uviedol rakúsky minister vnútra



Usmrtený páchateľ pondelňajšieho útoku vo Viedni bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Oznámil to v utorok ráno rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. Počet obetí streľby medzitým stúpol na tri. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Nehammera spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista.

"Nemôžeme nateraz vylúčiť, že existujú aj ďalší páchatelia," uviedol Nehammer.

Polícia podľa agentúry DPA informovala, že pri útoku zahynuli traja okoloidúci - dvaja muži a žena.

Vo Viedni je momentálne nasadených približne 1000 policajtov. Úrady varovali, aby sa ľudia vyhýbali centru mesta.

Strelci spustili v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchatelia mali útočné pušky.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz povedal, že útočníci boli ozbrojení automatickými zbraňami.

Polícia uviedla, že sa strieľalo celkovo na šiestich miestach - Salzgries, Schwedenplatz, Graben, Fleischmarkt, Bauernmarkt a Morzinplatz. Neoverený záznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytával strelcov kráčajúcich po uliciach a náhodne strieľajúcich do ľudí.

Americká spoločnosť SITE Intelligence Group, monitorujúca aktivity džihádistov na internete, na svojej webstránke citovala vyjadrenie džihádistu k pondelňajším útokom vo Viedni. Tie sú podľa slov islamistu "súčasťou zúčtovania" za účasť Rakúska v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu (IS) a vedenej Spojenými štátmi. Informovala o tom v noci na utorok agentúra APA.