Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Útočník na predmestí Paríža zabil jedného človeka a dvoch zranil

Policajti hliadkujú pred parížskym policajným ústredím 4. októbra 2019. Parížsky prokurátor Rémy Heitz oznámil, že 45-ročný zamestnanec zabil nožom v policajnom ústredí v centre Paríža štyroch ľudí - troch policajtov a pracovníka na úradníckom úseku. Prokurátor ďalej spresnil, že tri z usmrtených obetí boli muži a jedna bola žena. Francúzska vláda tvrdí, že nič naznačuje, že policajný zamestnanec, ktorý útočil na parížskom policajnom riaditeľstve, bol zradikalizovaný. Foto: TASR/AP

K incidentu došlo v parku v meste Villejuif, vzdialenom sedem kilometrov južne od Paríža.

Paríž 3. januára (TASR) - Jedného človeka zabil a dvoch zranil v piatok muž vyzbrojený nožom v parku v meste Villejuif, vzdialenom sedem kilometrov južne od Paríža. Následne ho zastrelili policajti, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na úrady.

Útočník zabil 56-ročného miestneho obyvateľa, ktorý bol na prechádzke so svojou manželkou a bránil ju, uviedol starosta Villejuifu Franck Le Bohellec.

Vážne zranenia utrpel ďalší muž, ľahšie zranenia utrpela jedna žena.

Útočník z miesta činu utiekol, policajti ho zastrelili v susednom meste L'Hay-les-Roses.

"Smeroval do nákupného centra, kde "podľa všetkého zamýšľal pokračovať v útoku", povedal starosta L'Hay-les-Roses Vincent Jeanbrun.

"Polícia bola našťastie rýchlo upozornená a rýchlo sa dostala na miesto, kde ho neutralizovala - zabila ho," dodal Jeanbrun.

Motív útoku nie je zatiaľ známy. Odohral sa však štyri dni predtým, čo si Francúzsko pripomenie piate výročie zabitia 12 ľudí v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži dvoma bratmi, ktorí sľúbili vernosť medzinárodnej teroristickej sieti al-Káida.

Na predmestí Paríža bodal muž do okoloidúcich, zastrelila ho polícia


Muža, ktorý v piatok pobodal niekoľko ľudí pri Paríži, bezpečnostné zložky zastrelili. Potvrdili to zdroje blízke vyšetrovaniu, informovala agentúra AFP.

K incidentu došlo v parku v meste Villejuif, vzdialenom sedem kilometrov južne od Paríža.

Parížske policajné oddelenie uviedlo, že muž zaútočil na "niekoľko ľudí" a bezpečnostné zložky ho "neutralizovali".

Podľa zdrojov AFP útočník zranil dvoch ľudí.

Spravodajská stanica BBC uviedla, že muž pobodal nožom štyroch ľudí a dvaja mali podľahnúť zraneniam.

Podľa niektorých správ mal útočník na sebe vestu s výbušninami, čo úrady bezprostredne nepotvrdili.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu útokov nožom na verejných priestranstvách v Európe za posledných 12 mesiacov.


31. decembra 2018

Británia: Pri útoku na železničnej stanici Victoria v Manchestri utrpeli bodné zranenia traja ľudia vrátane seržanta dopravnej polície. Podozrivého vzali do väzby na základe britského zákona o duševnom zdraví. Polícia útok zo silvestrovského večera vyšetrovala ako prípad terorizmu.

19. februára 2019

Francúzsko: Muž zranil nožom v popoludňajších hodinách troch chodcov na rušnej ulici v centre Marseille. Útočníka usmrtili policajti, keď ich ohrozoval zbraňou. Útok nebol podľa polície politicky motivovaný.

5. marca 2019

Francúzsko: Väzeň Michael Chiolo, ktorého úrady považovali za zradikalizovaného islamistu, zaútočil nožom na dozorcov vo väznici v obci Condé-sur-Sarthe, kričal "Alláhu akbar" a potom sa zamkol v rodinnej jednotke aj s manželkou, ktorá ho prišla navštíviť. Polícia pri zásahu oboch postrelila. Chiolo bol odsúdený v roku 2015 na 30 rokov za brutálnu vraždu 89-ročného muža, ktorý prežil nacistické koncentračné tábory.

14. júna 2019

Rakúsko: Vo Viedni prišiel o život 24-ročný Poliak, ktorého na ulici niekoľkokrát bodol nožom jeho o dva roky starší známy.

15. augusta 2019


Spojené kráľovstvo: Vážne zranenia utrpel muž, ktorého pred budovou ministerstva vnútra v Londýne porezal nožom na tvári neznámy páchateľ. K incidentu došlo v londýnskej mestskej štvrti Westminster približne kilometer od budovy britského parlamentu.

17. augusta 2019


Nemecko: Dve obete na životoch si vyžiadal útok nožom, ktorého dejiskom bola železničná stanica v západonemeckom meste Iserlohn. Predpokladaného páchateľa vo veku 43 rokov zadržali na mieste činu, motív útoku bol súkromný.

21. augusta 2019

Maďarsko: Policajti v Debrecíne na severovýchode Maďarska postrelili 18-ročného muža, ktorý na nich zaútočil nožom.

31. augusta 2019

Francúzsko: Jednu obeť a deväť zranených si vyžiadal útok nožom v meste Villeurbanne ležiacom v metropolitnej oblasti Lyonu. Podozrivý sa priznal k pravidelnému užívaniu marihuany. Psychiater uňho konštatoval podozrenie na psychotický stav.

11. októbra 2019

Británia: Najmenej štyri zranené osoby si vyžiadal útok nožom v jednom z nákupných centier v anglickom meste Manchester.

14. októbra 2019

Rakúsko: Dve obete si vyžiadal útok žiadateľa o azyl z Afganistanu. Nožom zaútočil na opatrovateľa v miestnej ubytovni pre azylantov, na úteku napadol motoristu v hornorakúskej obci Wullowitz.

3. novembra 2019

Turecko: Najmenej 13 osôb utrpelo zranenia v Istanbule, keď vodič autobusu vrazil do ľudí na zastávke a následne bodal nožom do ľudí, ktorí sa mu snažili brániť v úteku.

19. novembra 2019

Nemecko: Fritz von Weizsäcker, syn bývalého nemeckého prezidenta, zomrel po útoku nožom. Došlo k nemu počas jeho prednášky pre verejnosť v berlínskej nemocnici Schlosspark-Klinik, kde ako lekár pôsobil.

29. novembra 2019


Británia: Polícia zastrelila údajného útočníka, ktorý na londýnskom moste London Bridge útočil na ľudí nožom. Dve osoby svojim zraneniam podľahli. Traja ľudia utrpeli zranenia aj pri útoku bodnou zbraňou v nákupnej štvrti v centre holandského Haagu.

9. decembra 2019

Nemecko: Ťažké bodné zranenia utrpel policajt na hlavnej železničnej stanici v Mníchove v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, keď ho ráno nožom napadol 23-ročný muž.