Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vo veku 80 rokov zomrela česká speváčka Eva Pilarová

Druhý medzinárodný festival tanečnej piesne Zlatá lýra. Eva Pilarová spieva Rekviem. Foto: Archív TASR

Zdravotné problémy Pilarovej sa začali v roku 2018, keď si doma pri nešťastnom páde zlomila rameno a stehennú kosť.

Praha 14. marca (TASR) - Vo veku 80 rokov zomrela česká speváčka Eva Pilarová. Informoval o tom v sobotu denník Blesk, podľa ktorého podľahla dlhodobej chorobe.

Podľa denníka bola Pilarová posledné týždne v starostlivosti sestier z rádu boromejok.

Zdravotné problémy Pilarovej sa začali v roku 2018, keď si doma pri nešťastnom páde zlomila rameno a stehennú kosť. Zlomeniny ju pripútali na dlhú dobu na lôžko a dokonca musela podstúpiť aj reoperáciu.

Keď sa začalo blýskať na lepšie časy, podrobila sa v októbri 2019 plánovanému zákroku obličky a dostala stent - lenže začala mať problémy s lymfou.

Od tej doby bola speváčka v nemocnici viac ako doma, konkrétne na nefrologickom oddelení, ktoré sa na obličky špecializuje. V posledných mesiacoch sa objavilo podozrenie na leukémiu, ktoré sa však nepotvrdilo, dodal Blesk.

Eva Pilarová, archívna snímka.
Foto: TASR/Bohdan Kopčák


Legenda českej populárnej hudby, speváčka Eva Pilarová, oslávila 9. augusta 80. narodeniny. Rodáčka z Brna, rodným menom Eva Bojanovská, sa od detstva hudobne vzdelávala, hrala na klavíri, spievala v detskom chrámovom zbore a v detskom zbore Československého rozhlasu v Brne.

Vyštudovala Vyššiu hospodársku školu, na ktorej v roku 1958 maturovala. Začala študovať operný spev na brnianskej Janáčkovej akadémii múzických umení, zároveň začala spievať v kabarete Večerní Brno. Po roku štúdia z JAMU odišla a nastúpila do pražského divadla Semafor, na konkurze si ju vybrali Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Prvú semaforskú pesničku Sup a žlůva naspievala s Jiřím Suchým. Jej prvou samostatnou nahrávkou pre Supraphon bola Co je to láska z januára 1961, čo bol v origináli hit Elvisa Presleyho Don't Be Cruel s českým textom Jiřího Suchého. Spievala ju v semaforskom predstavení Zuzana je sama doma. Tu začala jej spolupráca s Waldemarom Matuškom, ktorý si ju vybral ako partnerku do legendárneho hitu Ach, ta láska nebeská z decembra 1961.

V roku 1962 prešla s Matuškom do divadla Rokoko. Ešte v tom roku získala zlatú medailu v oblasti jazzového spevu na Svetovom festivale mládeže v Helsinkách. Z viacerých piesní v Rokoku bolo najväčším hitom opäť dueto Tam za vodou v rákosí z apríla 1963. V roku 1964 sa do Semaforu vrátila. Premiéru pred kamerou mala vo filme Kdyby tisíc klarinetů, kde spievala dueto s Karlom Gottom Je nebezpečné dotýkat se nebe. V júni 1967 na druhom ročníku Bratislavskej lýry vyhrala zlatú lýru za pieseň Rekviem.

Jej popularita stále rástla, už v prvom ročníku ankety Zlatý slávik za rok 1962 bola tretia, speváci aj speváčky boli iba v jednej skupine, vyhral Waldemar Matuška. Rok nato bola tretia, vyhral Karel Gott. Za rok 1964 už mali sólovú kategóriu speváci aj speváčky, pričom u speváčok vyhrala Eva Pilarová. Zlatého slávika získala aj za roky 1965, 1967 a 1972.

V roku 1965 odišla na sólovú dráhu, založila si vlastnú skupinu, často vystupovala v zahraničí, hlavne na Kube a v Sovietskom zväze. Vo februári 1973 ju zachránila Božia ruka. S kapelou koncertovali na Kube. Kapela sa vrátila do Prahy, Pilarová ostala na Kube. Lietadlo havarovalo tesne pred pristátím v Prahe. Nikto z jej kapely haváriu neprežil.

V 70. rokoch sa začala viac venovať džezu a swingu. Koncertovala s orchestrami Karla Vlacha a Karla Kraugartnera aj Gustava Broma. Keďže jej dvaja bývalí manželia emigrovali na Západ, mohla koncertovať iba v bývalom socialistickom tábore. Situácia sa zmenila až po roku 1989, koncertovala v USA, Kanade, Austrálii a väčšine európskych krajín. Venovala sa aj fotografovaniu, je o nej známe, že je výbornou kuchárkou, vydala šesť kuchárskych kníh s receptami.

Eva Pilarová sa trikrát vydala. Prvým manželom bol hudobník Milan Pilar, druhým spevák Jaromír Mayer. Obaja emigrovali na Západ. Tretím manželom je od roku 1984 tanečník Jan Kolomazník. Z prvého manželstva má syna Milana.

Jej spevácku dráhu dokumentuje viac ako 20 vydaných albumov a kompilácií. Prvým bola v roku 1965 LP platňa Eva Pilarová, z novšej diskografie sú to albumy Swing 2000 (1999), Rodeo (2002), Zlatý výběr (2004), kompilácia Proměny v júni 2009, ktorá vyšla k 70. narodeninám, Pilarka a přátelé z marca 2018. K vzácnemu jubileu vydáva Supraphon trojkompiláciu Eva Pilarová Singly (1970-1989), ako aj záznam koncertu Evy Pilarovej a Karla Gotta Recitál 1965 Live.

RTVS si vo vysielaní pripomenie českú speváčku E. Pilarovú


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si vo svojom vysielaní pripomenie českú speváčku Evu Pilarovú, ktorá zomrela vo veku 80 rokov. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Dvojka v sobotu o 17.35 h odvysiela film Revue na scestí. "V príbehu o neplánovanej zámene miesta vystúpenia dvoch estrádnych súborov sa okrem Evy Pilarovej predstavili také spevácke hviezdy ako Karel Gott, Hana Hegerová, Marta Kubišová či Waldemar Matuška," uviedla Rusnáková.

Rádio Regina Západ si speváčku pripomenie v publicistických príspevkoch v pondelok (16. 3.) v čase medzi 11.00 h a 12.00 h, priblížila Rusnáková.