Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vysokopostavený ruský diplomat odstúpil z funkcie, hanbí sa za Rusko

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Už dvadsať rokov som diplomatom. Ministerstvo sa stalo mojím domovom a rodinou. Ale už jednoducho nemôžem ďalej podieľať na tejto krvavej, hlúpej a absolútne zbytočnej potupe, napísal B. Bondarev.

Ženeva 23. mája (TASR) - Dlhoročný ruský diplomat Boris Bondarev, ktorý pôsobil v ruskej misii pri Úrade OSN v Ženeve, rezignoval na svoju funkciu. Oznámil to v otvorenom liste, v ktorom kritizoval "agresívnu vojnu, ktorú rozpútal prezident Vladimir Putin na Ukrajine". V liste tiež uviedol, že sa "hanbí za svoju krajinu". Ako prvá o tom v pondelok informovala mimovládna organizácia UN Watch. Správu následne prevzala agentúra AP, podľa ktorej ide o najvyššie postaveného ruského diplomata, ktorý odsúdil ruskú inváziu.

"Za dvadsať rokov svojej diplomatickej kariéry som videl rôzne obraty našej zahraničnej politiky, avšak nikdy som sa za svoju krajinu nehanbil tak ako 24. februára tohto roka," napísal Bondarev s odkazom na dátum začiatku ruskej invázie.

"Agresívna vojna, ktorú rozpútal Putin proti Ukrajine a vlastne proti celému západnému svetu, nie je len zločinom proti ukrajinskému ľudu, ale možno aj najzávažnejším zločinom proti ľudu Ruska," dodal Bondarev s tým, že "všetky nádeje a vyhliadky" na prosperujúcu slobodnú spoločnosť v Rusku "boli zmarené".

Diplomat ďalej obvinil strojcov invázie z toho, že chcú "zostať pri moci navždy" a žiť vo svojich "pompéznych nevkusných palácoch". Chcú si podľa neho užívať "neobmedzenú moc a úplnú beztrestnosť" a plaviť sa na svojich jachtách, ktoré majú výtlak väčší ako celé ruské námorníctvo.

"Aby to dosiahli, sú ochotní obetovať toľko životov, koľko bude treba. Len kvôli tomu už zomreli tisíce Rusov a Ukrajincov," napísal Bondarev. "S poľutovaním priznal", že za uplynulých 20 rokov sa "miera klamstiev a neprofesionality" v práci ruského ministerstva zahraničných vecí neustále zvyšovala. Podľa neho systém vybudovaný v Rusku "klame sám seba" a dobrým príkladom "degenerácie" tohto systému je podľa neho aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí podľa Bondareva "dnes nie je o diplomacii", ale o "vojnovom štvaní, klamstve a nenávisti". Podľa neho ministerstvo "slúži veľmi malému počtu ľudí", čím prispieva k ďalšej "izolácii a degradácii" Ruska.

"Už dvadsať rokov som diplomatom. Ministerstvo sa stalo mojím domovom a rodinou. Ale už jednoducho nemôžem ďalej podieľať na tejto krvavej, hlúpej a absolútne zbytočnej potupe," napísal Bondarev.

Diplomat potvrdil svoju rezignáciu listom doručeným v pondelok ráno na ruskú diplomatickú misiu v Ženeve po tom, ako dal vyhlásenie napísané v angličtine aj agentúre AP. Bondarev spresnil, že otvorený list adresoval ruskému vyslancovi v ženevskom sídle OSN Gennadijovi Gatilovovi. Hovorca ruskej misie na otázky agentúry AP nereagoval.