Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Azov víta zrušenie zákazu dodávok zbraní z USA, Moskva to kritizuje

Na archívnej snímke vojaci ukrajinskej 12. brigády osobitného určenia Azov. Foto: TASR/AP

Rusko, kde je Azov zaradený do zoznamu teroristických organizácií, v utorok kritizovalo zrušenie zákazu zo strany USA a zopakovalo svoje výhrady.

Kyjev/Washington 11. júna (TASR) - Ukrajinská 12. brigáda osobitného určenia - Azov - v utorok privítala rozhodnutie americkej vlády, ktorým po desiatich rokoch zrušila zákaz dodávok a používania amerických zbraní príslušníkmi tejto formácie, píše TASR.

Ako informovala agentúra AFP, táto brigáda má na Ukrajine takmer kultový status, ktorý si vylepšila niekoľko týždňov trvajúcou obranou areálu oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol hneď v prvých týždňoch vojny rozpútanej Ruskom.

Rusko, kde je Azov zaradený do zoznamu teroristických organizácií, v utorok kritizovalo zrušenie zákazu zo strany USA a zopakovalo svoje výhrady.

"Takáto náhla zmena postoja Washingtonu je dôkazom, že sa neštíti ničoho, aby potlačil Rusko... Dokonca flirtuje s neonacistami," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že postoj Kremľa v tejto záležitosti je krajne negatívny.

Peskov podotkol, že zmena postoja USA "opäť raz potvrdzuje relevantnosť našich obáv (Ruska) v súvislosti s trendom k plazivému šíreniu myšlienok neonacizmu vo svete".

Stúpenci a príslušníci brigády Azov podobné obvinenia opakovane odmietajú a tvrdia, že bývalé polovojenské oddiely sa zbavili svojej krajne pravicovej orientácie.

"Klamstvo o Azove, ktoré kremeľský režim roky šíri na Západe, dnes dostalo zničujúci úder," napísalo velenie Azova v utorok na sociálnych sieťach.

Aj americké ministerstvo zahraničných vecí v zdôvodnení rozhodnutia americkej vlády uviedlo, že boli vykonané dôkladné analýzy súčasnej brigády Azov a nenašli sa "žiadne dôkazy" o porušovaní ľudských práv.

Toto preverovanie sa uskutočnilo podľa tzv. Leahyho zákona zakazujúceho financovanie jednotiek zapojených do porušovania ľudských práv. V prípade brigády Azov takéto prípady podľa USA neboli potvrdené.

Washington argumentoval, že súčasná brigáda Azov sa líši od pôvodnej polovojenskej jednotky známej ako pluk Azov, ktorej niektorí členovia zastávali krajne pravicové, rasistické, xenofóbne a ultranacionalistické názory. Aj predstavitelia OSN pre ľudské práva svojho času tvrdili, že Azov porušuje humanitárne právo, dodal vo svojom článku k téme denník Washington Post.

Americká administratíva pripomenula, tieto milície boli rozpustené v roku 2015 a v procese preverovania novej brigády - podľa Leahyho zákona - sa nedokázalo porušovanie ľudských práv.