Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Británia a Fínsko podpísali novú bezpečnostnú dohodu

Na snímke z 1. marca 2022 britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Podľa Johnsona zaväzuje nová bezpečnostná dohoda Britániu i Fínsko, aby si navzájom pomohli v prípade, ak bude jedna z krajín napadnutá alebo v nej dôjde k nejakej katastrofe.

Helsinki 11. mája (TASR) - Britský premiér Boris Johnson a fínsky prezident Sauli Niinistö podpísali v stredu v Helsinkách novú bezpečnostnú dohodu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

"Od ďalekého severu až po Pobaltie a ďalej budú naše ozbrojené sily spolu trénovať v operačných cvičeniach. Spojením našich obranných a bezpečnostných schopností formalizujeme prísľub, že vždy si prídeme navzájom na pomoc," uviedol Johnson v súvislosti s novou bezpečnostnou dohodou.

Podľa britského premiéra bude forma pomoci v prípade nejakej udalosti závisieť od požiadaviek druhej strany.

Niinistö na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po podpise zmluvy, uviedol, že Fínsko ci cení silnú podporu Británie k politike otvorených dverí Severoatlantickej aliancie, ako i prípadného vstupu Fínska do NATO.

"Chceli by sme maximálne posilniť našu bezpečnosť tým alebo onakým spôsobom, kým rozmýšľame o vstupe do NATO," uviedol Niinistö s tým, že ak Fínsko vstúpi do NATO, tento krok nebude mierený proti nikomu.

Na otázku, či Fínsko vstupom do NATO nebude provokovať Rusko, ktoré vyjadrilo nesúhlas so vstupom svojej susednej krajiny do Aliancie, Niinistö odpovedal, že jediný, koho možno viniť z toho, že Fínsko by sa pre tento krok rozhodlo, je ruský prezident Vladimir Putin. "Odpovedal by som, že vy ste to spôsobili. Pozrite sa do zrkadla," vyhlásil fínsky prezident.

Johnson však upozornil, že Severoatlantická aliancia nepredstavuje hrozbu. "NATO je obranná aliancia. NATO nepredstavuje pre nikoho hrozbu. Existuje na účely spoločnej obrany," uviedol predseda britskej vlády, podľa ktorého ruská invázia na Ukrajinu zapríčinila, že Británia a Fínsko sa ešte viac zomkli.