Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Británia a Francúzsko vyzvali Irán,aby si nekládol nereálne požiadavky

Na snímke hotel Palais Coburg vo Viedni v piatok 5. augusta 2022, kde sa vo štvrtok začalo nové kolo rokovaní o obnovení iránskej jadrovej dohody. Foto: TASR / AP

Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Irán, Rusko a Spojené štáty podpísali jadrovú dohodu známu pod skratkou JCPOA v roku 2015.

Viedeň 6. augusta (TASR) - Británia, Francúzsko a Nemecko v piatok vyzvali Irán, aby si pri rozhovoroch o obnovení iránskej jadrovej dohody nekládol nereálne požiadavky. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Zástupcovia signatárskych krajín sa vo Viedni stretávajú prvýkrát od marca, kedy boli rokovania prerušené.

"Dnešné rozhovory vo Viedni neoznačujú nové kolo rokovaní. Ide o technické diskusie," uviedli vo vyhlásení delegácie Británie, Francúzska a Nemecka. Text dohody je podľa nich na stole a k opätovnému otvoreniu rokovaní nedôjde. "Irán sa teraz musí rozhodnúť uzavrieť dohodu, kým je to ešte možné. Vyzývame ho, aby nekládol nereálne požiadavky mimo rámca (Spoločného komplexného akčného plánu) JCPOA," dodali.

Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Irán, Rusko a Spojené štáty podpísali jadrovú dohodu známu pod skratkou JCPOA v roku 2015. Táto dohoda zmiernila tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho nukleárnych aktivít.

V roku 2018 od nej však odstúpili USA na základe rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Jeho vláda obnovila sankcie voči Iránu, na čo Teherán reagoval nedodržiavaním dohody.

Rokovania o obnovení dohody sa začali vlani. V marci tohto roku boli prerušené pre nezhody medzi Teheránom a Washingtonom.