Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Británia a jej spojenci pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc

Britský minister obrany Ben Wallace. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine 24. februára.

Londýn 31. marca (TASR) - Británia a jej spojenci sa dohodli na tom, že pošlú Ukrajine viac smrtiacej vojenskej pomoci, aby jej pomohli brániť sa proti ruskej vojenskej invázii, oznámil vo štvrtok britský minister obrany Ben Wallace. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Výsledkom dneška je, že na Ukrajinu pošleme viac smrtiacej pomoci. Niekoľko krajín prišlo buď s novými nápadmi, alebo prisľúbili ďalšie financie," uviedol Wallace po stretnutí s 35 medzinárodnými partnermi na druhej Medzinárodnej obrannej darcovskej konferencii pre Ukrajinu (IDDCU).

Táto pomoc bude zahŕňať poskytnutie systémov protivzdušnej a pobrežnej obrany, delostrelecké systémy s dlhým dosahom, pomoc spojenú s protibatériovou paľbou, ozbrojené vozidlá, ako i rozsiahlejší výcvik a logistickú podporu.

"Dnešná darcovská konferencia demonštruje odhodlanosť medzinárodného spoločenstva pomôcť Ukrajine pri nelegálnej a nevyprovokovanej invázii (ruského) prezidenta Putina," uviedol šéf britského rezortu obrany.

"Zlepšujeme našu koordináciu, aby sme zvýšili vojenskú pomoc a zaistili, aby sa ozbrojené sily Ukrajiny stali silnejšie a pokračovali v odrážaní ruských jednotiek," dodal Wallace.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine 24. februára. Podľa Putina je cieľom tejto operácie demilitarizácia a "denacifikácia" Ukrajiny. Podľa Kyjeva a Západu však ide o nevyprovokovanú agresiu.