Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európske štáty odsúdili rozširovanie jadrového programu Iránu

Na archívnej snímke iránska vlajka. Foto: TASR/AP

Irán sa pohybuje za hranicami, ktoré boli určené v tzv. jadrovej dohode z roku 2015, uviedli Británia, Francúzsko a Nemecko.

Londýn 22. novembra (TASR) - Británia, Francúzsko a Nemecko odsúdili v utorok rozširovanie jadrového programu Iránu po tom, ako islamská republika oznámila, že začala vyrábať urán obohatený na úroveň 60 percent. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Irán sa pohybuje za hranicami, ktoré boli určené v tzv. jadrovej dohode z roku 2015, uviedla trojica európskych signatárov tejto dohody vo vyhlásení zverejnenom britskou vládou. Uvádza sa v ňom, že Irán "podnikol ďalšie významné kroky" v porušovaní dohody.

Irán v utorok oznámil, že začal v podzemnom zariadení pri obci Fordú obohacovať urán na 60 percent. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) tento krok potvrdila a uviedla, že ide o reakciu Teheránu na minulotýždňovú rezolúciu MAAE, ktorá kritizuje Irán za nedostatočnú spoluprácu s touto dozornou agentúrou OSN.

"Tento krok, ktorý predstavuje významné riziko v spojitosti s obohacovaním (uránu), nemá dôveryhodné civilné odôvodnenie," uviedli Británia, Francúzsko a Nemecko. Doplnili, že spolu s medzinárodnými partnermi budú naďalej pokračovať v konzultáciách s cieľom čo najlepšie reagovať na pokračovanie "jadrovej eskalácie" Iránu.

Hlboké znepokojenie nad pokračovaním iránskeho jadrového programu vyjadrili v utorok i Spojené štáty.