Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Británia a Poľsko posilňujú spoluprácu v zahraničnej politike a obrane

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministri na stretnutí pred podpisom hovorili o podpore Ukrajiny a obrane a bezpečnosti v euroatlantickej oblasti.

Londýn 5. júla (TASR) – Britskí predstavitelia vyzdvihli v stredu Poľsko ako "blízkeho priateľa a cenného spojenca". Obe krajiny podpísali novú dohodu o partnerstve, zameranú na prehĺbenie spolupráce v oblastiach zahraničnej politiky a obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúr PA Media a DPA.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly a minister obrany Ben Wallace sa s poľskými rezortnými kolegami Zbigniewom Rauom a Mariuszom Blaszczakom zhodli na spoločných prioritách v otázkach týkajúcich sa aj Bieloruska a Číny, uviedlo britské ministerstvo obrany.

Nové strategické partnerstvo do roku 2030 vychádza z britsko-poľskej zmluvy z roku 2017. Cleverly ho označil za rozvoj a vylepšenie už silnej zmluvy. "Náš vzťah je dobrý, v mnohých regionálnych a svetových otázkach sa ocitáme v prirodzenej zhode," zdôraznil s tým, že ide o jeden zo skutočne pozitívnych bodov v medzinárodných vzťahoch Británie.

Ministri na stretnutí pred podpisom hovorili o podpore Ukrajiny a obrane a bezpečnosti v euroatlantickej oblasti. "Spojené kráľovstvo spolu s Poľskom, historickým obranným partnerom a spojencom v NATO, bráni východné krídlo NATO a podporuje Ukrajinu proti ruskej agresii," uviedol Wallace.