Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Británia a USA uvalili sankcie na firmy mjanmarskej armády

Demonštranti počas protestu v Rangúne v sobotu 13. marca 2021, archívne foto. Foto: TASR/AP

Washington krátko na to oznámil, že okrem MEHL uvalil sankcie aj na Myanmar Economic Corporation Limited (MEC), druhý z hlavných konglomerátov vo vlastníctve mjanmarskej armády.

Londýn/Washington 25. marca (TASR) - Británia a USA vo štvrtok uvalili sankcie na konglomerát firiem, ktorý vlastní mjanmarská armáda. Ide o rozšírenie reštriktívnych opatrení Londýna a Washingtonu voči mjanmarským generálom, ktorí začiatkom februára vykonali v krajine vojenský prevrat, informovala agentúra AFP.

Britské sankcie voči konglomerátu Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL) sú zamerané na "vyčerpanie finančných zdrojov", ktoré mjanmarská armáda využíva na podporu "represívnych kampaní zameraných proti civilnému obyvateľstvu," píše sa vo vyhlásení britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba.

Britský rezort diplomacie v súvislosti s uvalením sankčných opatrení pripomenul, že konglomerát MEHL v roku 2017 finančne podporil mjanmarskú armádu pri vykonávaní etnických čistiek zacielených voči tamojšej menšine Rohingov.

Washington krátko na to oznámil, že okrem MEHL uvalil sankcie aj na Myanmar Economic Corporation Limited (MEC), druhý z hlavných konglomerátov vo vlastníctve mjanmarskej armády.

Mjanmarská armáda podľa amerického rezortu financií prostredníctvom týchto konglomerátov "kontroluje významnú časť ekonomiky krajiny". Armádou vlastnené holdingové spoločnosti dominujú vo viacerých kľúčových odvetviach mjanmarského hospodárstva vrátane obchodu, prírodných zdrojov, predaja alkoholu, cigariet a spotrebného tovaru, približuje AFP.

"Tieto sankcie sú špecificky zamerané na ekonomické zdroje barmského vojenského režimu, ktorý je zodpovedný za zosadenie barmskej demokraticky zvolenej vlády a za pokračujúci útlak obyvateľov Barmy," uviedlo americké ministerstvo, pričom použilo starší názov Mjanmarska.

Zároveň zdôraznilo, že prijaté sankcie nie sú zamerané voči civilnému obyvateľstvu krajiny.